Secretele istoriei

ENIGMATICA populatie Lapita

Publicat: 09 iul. 2013
Pana in anii 2000 s-a presupus ca populatiile care vorbeau limbi austroneziene veneau din Taiwan si din sudul Chinei si ca au traversat intr-un timp relativ scurt insulele asiatice in urma cu 4 milenii, pentru a se instala in Oceania. Acum se stie ca aceasta calatorie a durat aproximativ un mileniu si ca in acest timp navigatorii au stabilit contacte cu diverse populatii, in special cu cele din marile insule indoneziene. Printre bunurile transportate se aflau vase din lut acoperite cu argila rosie, o caracteristica a artei lor ceramice, unelte din piatra, podoabe din scoici, ustensile de pescuit etc. Dar si animale: caini, porci, gaini…
Marea populatie lapita s-a inchegat in regiunea insulelor Bismark, raspandindu-se si in alte insule din Pacific. Existenta lor nu a fost insa confirmata biologic pana in 2004, cand au fost descoperite primele oseminte. In situl Teuma din Vanuatu, de pilda, au fost dezgropate dintr-un cimitir 50 de schelete la care s-au adaugat altele descoperite in diverse insule. Cum ar fi, de pilda, Flores.
Situata in zona orientala a Indoneziei, cu plaje de nisip coraligen de un alb stralucitor in bataia razelor solare, inconjurata de lagune, insula, Flores a devenit vedeta arhipelagului Sondei din momentul in care au fost descoperite in 2003, in solul vulcanic, osemintele unei specii umane necunoscute, Homo floresiensis, care a trait aici intre 100.000 si 12.000 de ani i.Ch. Aceste oseminte sunt realmente celebre, dar nu sunt singurele. Din anul 2010, arheologi francezi si indonezieni incearca sa dea de urmele misteriosilor calatori care au abordat insula in urma cu mii de ani: stramosii populatiei lapita care se afla la originea celei raspandite in Oceania, scrie revistamagazin.ro.
In 2011 si 2012, arheologii au descoperit aici numeroase cioburi de ceramica vopsita in rosu, unele de dimensiuni mai mari de 10-15 cm2, ornamentate cu figuri umane, una dintre cele mai importante comori culturale ale acestei populatii, care au strabatut timpul. Pentru a afla cat mai multe lucruri despre aceasta populatie din punct de vedere tehnologic, cultural etc., cativa membri ai echipei de arheologi franco-indoneziana s-au deplasat recent in insulele Taiwan in cautarea unor marturii arheologice.


loading...

Adauga un comentariu