Secretele istoriei

Enigmele uriasilor din Romania (II)

Publicat: 25 iul. 2013
3
SCHELETELE DIN PANTELIMON
In Romania, schelete de uriasi au mai fost descoperite la Polovragi, in mai multe etape de sapaturi, finalizate pana in 1994, la Cetateni, doua schelete, deshumate in 2005, din dealul de sub manastirea Negru Voda. Nu s-au continuat cercetarile. Din Pantelimon – Lebada, in octombrie 1989, au fost scoase 20 de schelete de uriasi. La Scaieni, necropola de uriasi a fost descoperita de localnici, in 1985. Au fost scoase doua schelete, dar situl nu a fost niciodata cercetat.
Pomeniti de toate mitologiile lumii, uriasii au fost una dintre cele patru rase de umanoizi de pe Pamant. Exista multe zvonuri ca ar fi fost gasite morminte ale unor asemenea fiinte, dar nu a existat nici un om care sa fi spus ca le-a vazut cu ochii lui. Libertatea a mers pe urmele uriasilor si a gasit un om care a participat la sapaturile arheologice de la Argedava, judetul Giurgiu. Ionita Florea (80 de ani) a vazut scheletele gigantilor. Iar arheologii ne-au explicat, de fapt, despre ce e vorba. 
“Aici era Nucetul. Parintii mei spuneau ca in aceste locuri stateau uriasii. Ei le spuneau jidovi, ca asa ii numeau aici pe uriasi. Credeam ca sunt povesti, dar am avut ocazia sa vad un schelet”, spune Ionita Florea, in varsta de 80 de ani, din comuna Popesti, judetul Giurgiu. Despre ce e vorba?
In nordul acestei localitati a fost descoperita, in anul 1926, o cetate dacica, iesita din comun prin marime. Cel care a facut sapaturi aici a fost arheologul Vasile Parvan, care era convins ca a gasit prima capitala a lui Burebista. S-au efectuat sapaturi in mai multe randuri, pana aproape de anul 2000. S-a dovedit in timp ca a fost, intr-adevar, prima cetate de scaun a lui Burebista, care a unificat apoi toate triburile dacilor si a devenit un rege ce stapanea aproape jumatate din Europa.
Adauga un comentariu