News Flash:

Enterocolita, boala verii. Cum o tratam si ce alimente putem consuma

25 Iunie 2019
531 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.7315 RON (0.0000)
USD: 4.2103 RON (0.0000)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
Enterocolita

Enterocolita este considerata boala verii din cauza frecventei cu care apare in sezonul estival, mai ales la copii, dar si la adulti. Care sunt simptomele, tratamentul si alimentele permise in enterocolita

Enterocolita este o tulburare gastrointestinala infectioasa, ce are simptome destul de agresive, cum sunt crampele intestinale, voma si scaune moi. Insasi denumirea afectiunii implica inflamarea intestinului subtire (enteritis) si a colonului (colitis). Desi poate avea mai multe cauze, bacteriile sunt principalele vinovate de declansarea enterocolitei. 

Care sunt cauzele aparitiei enterocolitei

Enterocolita este cauzata adesea de bacterii cum sunt E. coli, Salmonella sau Shigella sau de adenovirusuri, enterovirusuri sau rotavirusuri.

Enterocolita se poate face din cauza consumului de alimente contaminate care nu au fost preparate termic sau nu au fost depozitate in conditii corespunzatoare. De asemnenea, foarte frecvent in timpul verii, prin ingerarea de apa contaminata, de exemplu, apa din piscina contaminata cu materii fecale eliminate de o persoana infectata.

Infectiile care produc enterocolita se transmit usor de la o persoana la alta, mai ales daca persoana infectata nu s-a spalat pe maini dupa ce a mers la baie si a eliminat scaune contaminate. Totodata, enterocolita poate fi dobandita si dupa contactul cu animalele purtatoare de bacterii daunatoare. 

Tratamentul enterocolitei

Tratamentul cu antibiotice in enterocolita nu este intotdeauna indicat, deoarece poate afecta flora intestinala.

In plus, tratamentul cu antibiotice in enterocolita nu va ajuta in cazul unor simptome precum diareea sau varsaturile, care nu vor disparea astfel. De aceea, este indicat ca acest tip de tratament sa fie administrat doar la recomandarea si sub supravegherea medicului gastroenterolog. 

Exista si situatii in care antibioticele sunt necesare; de regula, acestea sunt cele in care enterocolita are cauze bacteriene si prezinta riscul de localizare extraintestinala sau bacteriemie. Antibioticele mai sunt folosite si pentru tratarea sugarilor cu coproculturi pozitive sau a copiilor din colectivitati. 

Crampele intestinale pot fi eradicate cu medicamente antispastice. Acestea trebuie administrate doar la recomandarea si sub supravegherea medicului, la fel ca medicamentele pentru tratarea varsaturilor.  Se poate folosi comprese cu apa calda pentru calmarea crampelor intestinale. 

Tratament de hidratare in enterocolita

Pentru preventia deshidratarii si a pierderilor de electroliti, este foarte important ca persoanele care sufera de enterocolita sa consume lichide si, la nevoie, saruri de rehidratare. Se pot consuma apa, ceaiuri neindulcite si supe de legume care nu au o aciditate mare (morcov, telina, radacina de patrunjel). 

Alimente permise in enterocolita 

Regimul alimentar pentru enterocolita este destul de strict, cu atat mai mult cu cat simptomele de greata si diaree sunt persistente. Orezul, carnea fiarta, branza proaspata, supa de legume (nu cartoful care fermenteaza) si bananele sunt singurele alimente permise in primele 2-3 zile de la debutul simptomelor. 

In urmatoarele zile regimul poate fi diversificat progresiv, insa se vor evita alimentele care provoaca aciditate gastrica, asa cum sunt legumele sau fructele proaspete, cu exceptia bananelor. 

Timp de cateva zile dupa ameliorarea simptomelor vor fi evitate in continuare alimentele picante si cele grase, prajelile si bauturile care contin alcool sau cofeina. De asemenea, nu sunt recomandate alimentele care pot provoca balonare, asa cum sunt varza, broccoli, mazarea, lintea, fasolea sau conopida. 

Prevenirea enterocolitei 

Deoarece microorganismele care duc la aparitia enterocolitei se transmit cu usurinta de la o persoana la alta, prin contact direct sau indirect, este esentiala igiena mainilor. Desi este obligatoriu sa ne spalam pe maini cu apa si sapun de fiecare data cand folosim toaleta, sunt persoane care nu tin cont de acest lucru.

In ceea ce priveste alimentele care pot fi contaminate, acestea trebuie preparate termic corespunzator si depozitate in conditii optime, la rece, in special pe timpul verii, cand se pot altera mai usor. Fructele si legumele trebuie intotdeauna spalate bine cu apa curata inainte de consum.

De asemenea, trebuie sa fim atenti la apa marii sau la cea din piscina si sa evitam inghitirea chiar si a unei cantitati mici de apa ce poate fi contaminata. 

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

enterocolita boala verii
Distribuie:  

Realitatea.net

RomaniaTV.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2019 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1673 (s) | 23 queries | Mysql time :0.027762 (s)