Actualitate

Epidemia de rabie se extinde in judet

Publicat: 03 apr. 2001

•Au fost confirmate inca doua vulpi turbate si se fac analize in cazul unui bizam •Numarul focarelor de rabie a ajuns la 11, iar a animalelor bolnave la 18 •Pana acum, 54 de persoane au fost vaccinate antirabic •Vicepresedintele CJ estimeaza ca in cazul in care masurile antiepizootice nu vor avea efectul scontat, in maxim o saptamana numarul focarelor de epidemie se va dubla

Vicepresedintele Consiliului Judetean, Nicolae Ivanciu, a anuntat ieri ca numarul focarelor de rabie descoperite in judetul Iasi a ajuns in acest moment la unsprezece. El a precizat ca epidemia s-a extins si la bizam, o specie inrudita cu vidra, des intalnita in zonele rurale, ceea ce poate determina in scurt timp o crestere spectaculoasa a cazurilor de animale imbolnavite. Vicepresedintele CJ estimeaza ca in cazul in care masurile antiepizootice nu vor avea efectul scontat, in maxim o saptamana numarul focarelor de epidemie se va dubla. „In urma sedintei de luni dimineata, unul din punctele care vor fi introduse obligatoriu pe ordinea de zi a sedintei Consiliului Judetean va fi informarea despre evolutia pe areale intinse a focarelor de rabie, care au perspectiva sumbra de a cuprinde tot judetul. S-a confirmat pozitiva suspiciunea de rabie a vidrei de la Ceplenita. Acum exista suspiciunea de rabie chiar la bizam, un lucru inedit. Situatia a devenit de acum disperata si a fost discutata cu seriozitate in sedinta AJVPS Iasi”, a precizat Nicolae Ivanciu.
Pana la aceasta data, Directia Sanitar-Veterinara a confirmat 18 cazuri de rabie: un motan salbatic, o pisica, o capra, o vidra si 14 vulpi. Animalele au fost omorate si incinerate. Toate persoanele care au intrat in contact cu aceste animale, in total 54 de oameni, au fost vaccinate antirabic. La nivelul Consiliului Judetean a fost activat departamentul antiepizootic care supravegheaza focarele de infectii dar si cazurile de turbare care apar la animale. Conform datelor prezentate de catre conducerea Consiliului Judetean, animalele cele mai expuse la turbare sunt bovinele si ovinele. In cazul in care observa deviatii de comportament la animale, crescatorii acestora sunt rugati sa se adreseze Directiei Sanitar-Veterinare sau medicului veterinar din localitate.

Medicii epidemiologi sunt pregatiti

De la debutul episodului, au fost folosite cantitati importante de vaccin antirabic care a costat 165 de milioane de lei si s-a facut o noua comanda pentru inca 100 de cutii. „Ieri am fost informati despre inca doua vulpi gasite moarte si pe care Directia Sanitar-Veterinara, in urma analizelor facute, le-a confirmat ca fiind turbate. Animalele au fost decoperite moarte, una la Motca (a doua in aceasta localitate, de la debutul turbarii) si una la Todirel – Birnova”, a declarat dr. Petru Tarlea, seful Cabinetului Antirabic de la Spitalul de Boli Infectioase.
Incepand de marti, 20 februarie, cand au aparut primele suspiciuni de rabie (turbare), au mai fost confirmate ca turbate un motan salbatic, o pisica, o capra si 12 vulpi gasite moarte sau ucise pe raza comunelor Ciurea, Schitu
Duca, Comarna, Dobrovat, Motca, Bivolari, Sipote, Stolniceni-Prajescu,
Cozmesti, Ceplenita si Birnova, in total 11 focare de rabie. Pana ieri fusesera inscrise in evidente 54 de persoane care urmau tratament antirabic. S-a luat decizia vaccinarii tuturor persoanelor care intra in contact cu animale posibil turbate, angajati ai DSV si ai Romsilva. Trebuie remarcat faptul ca, in ultimii 15 ani, in Romania au fost inregistrate 42 de cazuri de rabie la oameni, din care 54,5% in zona Moldovei. Conform unui studiu efectuat de epidemiologi, in ultimii 50 de ani, in judetul Iasi au decedat 28 de persoane datorita rabiei. Ultimele cazuri, o femeie de 29 de ani, din Iasi, muscata de pisica, si un copil de 11 ani care a fost zgariat de o vulpe, s-au inregistrat in 1991. Deoarece vanatoarea nu a dat rezultate, se are in vedere administrarea unui vaccin special pentru vulpi, prin injectarea in bucati de carne asezate la gura vizuinilor.

Catalin DUMITRESCU
Cristian DONOSEloading...

Adauga un comentariu