Stiri medicale

Epidemie de obezitate in Europa: cine este de vina

Publicat: 22 mai 2019
25

Europa este afectata de o epidemie de obezitate cauzata de cresterea consumului de alimente intens procesate. Obezitatea nu doar ca sporeste riscul de a suferi de boli grave, dar pune presiune financiara si pe sistemele publice de sanatate.

Mai mult de jumatate din populatia adulta din Uniunea Europeana este supraponderala sau sufera de obezitate, in timp ce un copil din trei se confrunta cu acelasi probleme, potrivit unui raport publicat de United European Gastroenterology (UEG) si citat de agerpres.ro. Aceste cifre vor fi si mai mari intr-un viitor nu prea indepartat, determinand una dintre cele mai mari provocari pentru sanatatea publica, potrivit lui Markus Peck, responsabil pe probleme medicale al UEG, noteaza adevarul.ro. Potrivit aceleiasi surse, exista studii care demonstreaza ca obezitatea poate spori cu 50 % riscul de a suferi de cancer colorectal, mai ales in randul barbatilor. De asemenea, aproape trei sferturi dintre obezi sufera de grasime la ficat, ceea ce poate degenera in steatohepatita non-alcoolica si provoca probleme mult mai grave.

Raportul dezvaluie ca incidenta obezitatii infantile este mai mare in tarile din sudul Europei, unde dieta mediteraneana, bogata in vegetale si un consum limitat de carne rosie, a fost inlocuita de produsele procesate. Malta, Croatia, Italia, Spania, Cipru, Grecia si Portugalia se claseaza in fruntea membrilor comunitari cu cel mai mare procent de copii supraponderali. Veniturile mici sunt corelate direct cu obezitatea, fapt care are efecte asupra sanatatii mintale a copiilor, provocand anxietate si depresie si un randament scazut la scoala. Studiul subliniaza si importanta pentru viitorul copilului pe care o are alimentatia in primii ani de viata. Raportul considera vinovate alimentele ultraprocesate, produsele precongelate, carnurile procesate si chipsurile ambalate. Potrivit UEG, aceste alimente produse de mari companii sunt destinate consumului pe o durata mai lunga de timp, comparativ cu alimentele sanatoase dar perisabile. Markus Peck recomanda dublarea consumului de fructe, legume, nuci si verdeturi si reducerea la jumatate a carnurilor rosii si a zaharului in urmatorii 30 de ani. Zaharul ar trebui sa reprezinte, de asemenea, mai putin de 10% din consumul total de energie zilnica, iar grasimile suprasaturate sub 10%. D.F.





Adauga un comentariu