Actualitate

Epidemiologul Molnar Geza explică de ce apar rezultate false la testele COVID-19

Publicat: 30 iul. 2020
ALT=
Epidemiologul Molnar Geza explică de ce apar rezultate false la testele COVID-19

Epidemiologul Molnar Geza explică de ce apar rezultate false la testele COVID-19. Medicul epidemiolog Molnar Geza susține că vina pentru testele false pot fi din cauza citirii greșite a rezultatului, dar și a aparatelor care pot greși din cauza utilizării intense din ultimele luni.

„Vorbim despre nişte aparate intens folosite, deja de mai multe luni. Aparate care, poate, iniţial, erau destinate altor investigaţii. De aceea, trebuie să fie verificate! Apoi, citirea rezultatului obţinut nu e o chestiune simplă. E interpretativă. De aceea, e nevoie de un personal bine instruit, calificat pentru aşa ceva”, spune epidemiologul Molnar Geza.

Epidemiologul Molnar Geza explică de ce apar rezultate false la testele COVID-19: Trebuie mai multe controale

Epidemiologul este de părere că sunt necesare mai multe controale din partea Ministerului Sănătăţii.

„Recoltarea probelor necesită o tehnică anevoioasă. Pentru a fi executată, aşa cum trebuie, e nevoie de un personal bine pregătit. Apoi, aparatele trebuie să fie reglate cu mare atenţie. Eu sunt ieşit la pensie şi nu ştiu dacă Ministerul Sănătăţii face controale la aceste clinici care fac teste. Pentru că, fără îndoială, e nevoie de aceste controale”, a precizat Molnar Geza.

Virgil Musta: „Testele de coronavirus au o sensibilizare între 70 şi 95%“

Medicul Virgil Musta, care a spus că testele COVID-19 au o sensibilitate de 70%, declară acum că aceasta variază între 70 și 90%.

„Testele de coronavirus au o sensibilizare între 70 şi 95%, în funcţie de fragmentele ARN. Deci testele sunt extrem de precise. Problemele apărute la rezultate ţin de alte motive”, zice dr. Virgil Musta.

Trebuie experienţă pentru testare

Virgil Musta a precizat că în ceea ce priveşte posibilitatea să existe şi rezultate false, medicul a spus „dacă aparatul de testare a fost calibrat bine de cel care a recoltat probele. Trebuie să ai experienţă pentru aşa ceva. Deci, în cazul rezultatelor eronate, vorbim de o greşeală de tehnică, în primul rând.”

Contează modul în care probele sunt recoltate şi prelucrate

Potrivit fostului preşedinte al Colegiului Medicilor, Vasile Ast[r[stoae, posibilitatea ca un test să iasă fals-negativ sau fals pozitiv depinde extrem de mult tocmai de modul în care aceste probe sunt recoltate şi prelucrate.

„Fals negative apar atunci când concentraţia de virus este mică şi tehnica de replicare nu a fost bine utilizată, pentru a putea fi identificat. Fals-pozitiv apare în momentul în care recoltarea nu s-a făcut cum trebuie şi replicarea în faza de pregătire a probelor s-a făcut exagerat. Dacă laboratoarele nu sunt acreditate şi personalul nu e atestat, iar proba nu e utilizată corect, marja de eroare poate să crească la 10, 20, până la 30%”, precizează Astărăstoae.

Aparatura sau personalu, posibile cauze

Vasile Astărăstoae crede că datele pot fi alterate de lipsa de aparatură şi de personal calificat pentru a opera aceste teste PCR.

„PCR-ul se face într-un laborator de biologie moleculară cu o anumită tehnică de genetică moleculară. Este o tehnică foarte dificilă, nu înseamnă că dacă ai un aparat, ai băgat proba şi ai rezultatele. Rezultatele depind de modul corect de prelevare, de modul corect de prelucrare şi de modul corect de interpretare.

Laboratorul molecular trebuie acreditat de o instituţie independentă, care verifică rezultatele periodic şi abia după aceea poţi avea o anumită credibilitate. În acelaşi timp, aceste laboratoare trebuie să aibă personal atestat în genetică molecular“, spune Vasile Astărăstoae.

Adauga un comentariu