Actualitate

Epidemiologul Octavian Jurma, despre testarea persoanelor care vin în România luna aceasta: „Nu e cazul să fim mai relaxați decât restul lumii”

Publicat: 03 dec. 2021
Octavian Jurma
Octavian Jurma

Epidemiologul Octavian Jurma îi dă dreptate secretarului de stat Raed Arafat în privința necesității testării celor care vin în România în luna decembrie.

„De data aceasta dr. Raed Arafat are perfectă dreptate. Nu e cazul să fim mai relaxați decât restul lumii. De altfel, este o măsură care a fost anunțată și de Joe Biden, președintele Statelor Unite pentru intrarea în SUA, indiferent de statusul vaccinal. Astfel de măsuri simple și eficiente și se pot implementa foarte rapid, astfel încât pot încetini cu săptămâni debutul unui val în cazul unei versiuni atât de infecțioase cum este Omicron”, spune, vineri, epidemiologul Octavian Jurma, despre propunerea ca persoanele care intră în țară în luna decembrie să fie testate PCR.

Propunerea nu a fost aprobată în ședința de guvern.

„Probabil încă sunt supărați că ne-am luat după restul Europei și am băgat Africa de Sud pe lista roșie. Dacă îi lăsam pe lista verde, cum erau la începutul săptămânii trecute, românii noștri reveneau liniștiți, mergeau acasă și răspândeau Omicron, în vreme ce guvernul putea declara că la noi e altfel și putem să ne relaxăm în continuare”, spune Jurma.

Acesta avertizează că România este „în plin proces de instalare a tiraniei negaționiste și o să plătim un preț mare până ne vom trezi din nebunia asta colectivă”.

Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) a transmis, vineri, că având în vedere incertitudinile privind gradul de răspândire a noii variante Omicron la nivel mondial, precum și posibilitatea de infectare a persoanelor trecute prin boală sau vaccinate cu schemă completă, Institutul Național de Sănătate Publică a trimis către DSU și către Ministerul Sănătății o adresă prin care propune ca „intrarea pe teritoriul național să se facă doar prin prezentarea unui rezultat negativ la un test efectuat cu maxim 48 de ore înainte, indiferent de zona de risc epidemiologic din care sosesc călătorii”.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spune că propunerea șefului DSU, Raed Arafat, care a cerut teste PCR pentru toți cetățenii care vin în România în decembrie, nu este aplicabilă.

„Au fost analizate documentele și propunerile Centrului European de Control al Bolilor, care recomandă testarea persoanelor care călătoresc în spațiul Uniunii Europene cu teste PCR, încât să reducă riscul de transmitere a acestei noi tulpini. Este importantă și aplicabilitatea unei măsri, pentru că dacă introduci o măsură pentru care nu te pregătești din punct de vedere logistic – dau un simplu exemplu: dacă acum, în perioada sărbătorilor de iarnă, trebuie să testăm în fiecare zi 100.000 de persoane, nu mă refer la testarea în aeroport, ci la faptul că pacienții care vin din zona roșie ar trebui să se testeze în ziua a opta ca să iasă din carantină, nu poți face acest lucru. Trebuie găsită o souție care să fie convenabilă din punct de vedere al protejării sistemului de sănătate publică și care să poată fi și aplicată”, spune Alexandru Rafila.

Adauga un comentariu