Boli si tratamente

Epiglotita. Diagnostic si tratament

Publicat: 17 ian. 2012
7

Studiile de laborator sunt nespecifice la pacientii cu epiglotita si trebuie efectuate cand s-au securizat caile aeriene. Leucocitoza este de 15. 000-45. 000 cel/L. Examenul histologic arata inflitrare masiva cu polimorfonucleare si edem inflamator. Hemoculturile pot fi lucrate, mai ales daca pacientii nu se simt bine in mod systematic. Acestea sunt pozitive la 25% dintre cazurile de adulti. Datorita numarului relative mare al agentilor infectiosi in afara de H. influenzae tip B si a speciilor de Streptococcus care pot cauza epiglotita, culturile din singe si testarea lor la antibiotice pot fi de ajutor. 

Descopera simptomele epiglotitei  

Teste imagistice
Nasofaringoscopia/laringoscopia: vizualizarea directa a epiglotitei folosind aceste metode este preferata pentru diagnostic. Pot ajuta la excluderea altor diagnostice la un copil mai mare care coopereaza. Totusi nu trebuie efectuate daca determina anxietate.Narinele pot fi anesteziate cu lidocaina inainte de insertia laringoscopului. 

Presarea simpla a limbii copilului cu o bagheta de lemn poate permite vizualizarea epiglotei in unele situatii. Exista intrebari asupra sigurantei acestor proceduri, care pot determina anxietate si cresterea efortului respirator in timpul examinarii conducind la obstructie. 

Radiografia trebuie evitata la pacientii care se prezinta in extremis pina cind caile aeriene sunt securizate datorita pericolului obstructiei bruste. Radiografia nu este in general necesara cind diagnosticul poate fi pus prin istoric si examen cu sau fara nasofaringoscopie. Doar 79% dintre cazurile de epiglotita sunt diagnosticate folosind radiografia. 
Evaluarea radiologica pentru epiglotita suspectata a fost inlocuita de vizualizarea directa a epiglotei folosind nasofaringoscopia/ laringoscopia ca metode preferate de diagnostic. Doar 79% dintre cazuri sunt diagnosticate prinh radiografia tesuturilor moi ale gitului, diminuind importanta vizualizarii directe prin endoscopie cu fibra optica in obtinerea unui diagnostic corect si rapid. Radiografia clasica a zonei laterale a gitului arata o epiglota tumefiata, falduri ariepiglotice ingrosate si obliterarea valeculei. 

Familiaritatea medicului cu epiglotita a diminuat in epoca post-vaccinare HIB, conducind la diagnostic mai putin corecte ale acestei infectii potential fatale. In functie de debutul clinic, poate fi riscanta trimiterea pacientului pentru efectuarea studiilor radiologice in afara unitatii medicale, iar vizualizarea directa a epiglotitei poate precipita obstructia respiratorie. Diagnosticul rapid poate depinde de examenul fizic si de testele care pot fi efectuate rapid la patul bolnavului. 

Alte conditii care trebuie luate in considerare in evaluarea epiglotitei acute cuprind urmatoarele:
-angioedemul acut, obstructia cailor aeriene prin alte cauze
-laringotraheobronsita bacteriana, ingestia de caustice
-leziunile termice prin lichide sau aer fierbinte
-aspirarea de corpi straini, difteria laringiana, laringita
-bronhopneumonita laringotraheala, abcesul peritonsilar
-abcesul retrofaringian, sepsisul.

Tratament
Eliberarea cailor aeriene este cea mai urgenta manevra. Adultii se prezinta in general intr-o maniera mai putin acuta a bolii decit copiii. Pacientii se pot deteriora rapid iarechipamentul pentru cricotirotomie si un anestezist trebuie sa fie linga pacient. 

Pacientul instabil necesita interventia imediata. Semnele si simptomele asociate cu necesitatea intubarii cuprind detresa respiratorie, compromiterea cailor aeriene la examen, stridor, imposibilitatea de a inghiti, scurgerea salivei din gura si deteriorarea starii generale in 8-12 ore. Epiglota marita-semnul policelui pe radiografie este asociata cu obstructia cailor respiratorii. Intubarea sau traheostomia imediata/ cricotirotomia pot fi efectuate in sala de operatii. 
Pacientii stabili fara semne de compromitere a cailor aeriene, dificultate respiratorie, stridor sau scurgere a salivei si cei care au tumefiere usoara la laringoscopie, pot fi tratati fara interventie imediata respiratorie, prin evaluarea patentei cailor aeriene si mentinerea unei stari generale bune. 

Se va evita agitarea pacientului cu epiglotita acuta. Acesta va fi lasat sa adopte pozitia in care se simte cel mai bine. Intubarea orotraheala poate fi necesara. Se va evita sedarea, folosirea inhalatoarelor sau a epinefrinei racemice. Se va administra oxigen umidifiat, dar fara a forta pacientul deoarece agitatia ar putea agrava conditia. Persoanele contact e apropiate pacientului la care s-a izolat H. influenzae tip B trebuie sa primeasca tratament profilactic cu rifampicina. Aparitia episoadelor recurente in epiglotita acuta la adulti este neobisnuita, iar cind este prezenta necesita investigarea sistemului imun al pacientului. Tratamentul acestora necesita imunizarea sau suplimentarea anticorpilor. 

Terapia farmacologica:
Terapia antibiotica trebuie inceputa imediat dupa ce s-au obtinut culturile din singe. Pot fi necesari agentii antipiretici. Epinefrina racemica, corticosteroizii si agonistii betasunt inca controversati ca utilizare. Acoperirea empirica a S. pneumoniae, S. pyogenes si H. influenzae se va face cu o cefalosporina de generatia III sau amoxicilina/acid clavulanic. Cefalosporinele de generatia III sunt preferate ca agenti de prima linie datorita cresterii rezistentei la ampicilina. Ca agenti analgezici si antipiretici se pot folosi, aspirina, acetaminofen, ibuprofen. 

Vaccinarea:
Vaccinul este folosit pentru a induce imunizarea activa impotriva H. influenzae tip B. este folosit pentru imunizarea de rutina a copiilor impotriva bolilor invazive cauzate de bacteria prin diminuarea colonizarii nasofaringiene. Se recomanda tuturor copiilor la virsta de 2 luni. 

Prognostic
Evolutia adultilor cu epiglotita acuta este buna sub tratament. Cei mai multi pacienti pot fi detubati in citeva zile. Totusi epiglotita nerecunoscuta poate conduce rapid la compromiterea cailor aeriene si deces. In ciuda prognosticului bun al bolii in majoritatea cazurilor, riscul de deces pentru persoanele afectate este ridicat datoritaobstructiei bruste a cailor aeriene superioare si a dificultatii intubarii pacientilor cu inflamare extensive a structurilor supraglotice. Rata de mortalitate la adulti este de 7%. 

Sursa: Romedic.ro

Adauga un comentariu