Eveniment-Social

Epitaf pentru un detractor al epigramei

Publicat: 02 iul. 1999

Una dintre problemele cele mai controversate ale epigramei, ca specie literara, a fost insasi definitia ei. Nici un dictionar sau enciclopedie, nici un exeget sau autor de catrene epigramistice nu au izbutit sa-i alcatuiasca un portret-robot intru totul satisfacator. Iata insa ca impasul a fost dat la spate, gratie domnului Cornel Nistorescu, starostele cotidianului Evenimentul zilei, care continua sa apara la Bucuresti. Astfel, domnia sa, intr-un articol publicat in numarul din 15 iunie al amintitului cotidian, intitulat „Epitaf pentru un liberal” isi asuma raspunderea unui atare demers. Ce i se pare domnului C.N. a fi epigrama? „Un catren nevinovat croit pe o slabiciune, catren care se incheie cu o poanta. Nu e nici violenta, nu e nici acuzatoare, nici spurcata. In literatura, epigrama e o forma fixa care exprima o chitaiala! Nu e nici pmflet, nici blestem, nici oda. Ea s-a nascut din preocuparea oamenilor de duh de a cirii nevinovat. Fata de tragedia lui Shakespeare, de comediile lui Caragiale sau de blestemele lui Arghezi, epigrama e forma de manifestare artistica a unui soricel. Nu va suparati pe mine, dar chit-chit!” isi incheie onomatopeic perspicacele axiolog de la Evenimentul zilei contributia sa inestimabila la teoria literaturii.
Am fi fost tentati sa credem ca inapetenta pentru epigrama a domnului C.N. i-a fost transmisa de catre George Arion, colegul lui de redactie pe cind ucenicea la celebra scoala de presari comunisti de la fosta revista Flacara a bardului Paunescu. Dar nu. Susnumitul are o rafuiala cu liderul liberalilor, Mircea Ionescu-Quintus. Si, neavind de ce se lega de acesta, ca nu-l avea cu nimic la mina, a prins sa-l spurce pe bietul om pentru ca (auzi ‘mneata infamie!) a publicat si el niste carti de epigrame.
Nu este treaba noastra sa sarim in apararea domnului M. I. Quintus, daca va crede de cuviinta ca articolul merita osteneala unui raspuns, o va face singur. Noi am vrea sa-i informam pe cititori (si mai putin pe domnul C.N., ar fi inutil sa ne irosim rabdarea intr-o operatiune sterila) ca epigrama „chitaie” in spatiul literaturii universale de vreo 28 de secole, fapt ce confirma uimitoarea-i vitalitate si ca obirsia ei a fost innobilata de numele unor Simonide din Keos si Alceu in literatura greaca, Martial in cea romana, Lesing in literatura germana, Puskin si Antioh Cantemir in literatura rusa. Filonul francez a dat, de asemenea, nume ilustre precum Corneille, Boileau, Piron, Voltaire, Baudelaire, Cl. Marot, Verlaine, Tr. Bernard, R. Rolland, ca sa le pomenim numai pe cele mai cunoscute. In spatiul nostru literar epigrama a patruns de mai mult de 160 de ani, prin filiera franceza si a dat autori de faima unor G. Topirceanu, Al.O. Teodoreanu, Cincinat Pavelescu, G. Ranetti, Radu D, Rosetti, Ion Ionescu-Quintus, dar epigrame ne-au ramas si de la mari scriitori ca Mihai Eminescu, I.L.Caragiale, Octavian Goga, T. Arghezi sau savanti de talia lui Nicolae Iorga si Vasile Bogrea. Nu este lipsit de interes sa amintim ca un stralucit carturar german, contele Herman de Keyserling, nota ca in nici o tara de pe continentul european, epigrama nu este pretuita si cultivata ca la romani, el gasind in aceasta o confirmare peremptorie a mostenirii spiritului latin.
Ceea ce si-a propus domnul Cornel Nistorescu in articolul amintit, este un pamflet. Numai ca, asa cum nu stie ce-i epigrama, dumnealui nu stie nici ce-i pamfletul, care trebuie sa se constituie intr-un act de cultura, nicidecum intr-o „mistocareala” grosiera, in care insolenta exprimarii tine loc de argument si badarania machiata in vinzoleli retorice, observatiei de bun simt. Dar, la ziarul care a descoperit gaini care fata in iesle pui vii si bibilici cu trei picioare, se vede ca gargaunii sint la ei acasa.
George PETRONEloading...

Adauga un comentariu