Diverse

„Era mare parte o ruina, nu mai statea nimeni aici din 2000″! Acest sat din Alba mai avea doar doi locuitori, dar e incredibil ce a putut sa faca aici un roman reintors dupa 15 ani in tara

Publicat: 31 iul. 2018

„Era mare parte o ruina, nu mai statea nimeni aici din 2000”! Acest sat din Alba mai avea doar doi locuitori, dar e incredibil ce a putut sa faca aici un roman reintors dupa 15 ani in tara: Un sat aproape pustiu din Alba, unde mai locuiesc doar doi oameni, este readus la viata de un roman care a trait 15 ani peste hotare. Revenit in locurile copilariei, el a refacut opt case taranesti si vrea sa-i atraga si pe altii sa se mute acolo, in mijlocul naturii.

Iulian a stat 15 ani departe de casa, in Spania si Statele Unite ale Americii, unde a lucrat ca preparator fizic. S-a intors in judetul Alba, in satul natal – Rachis, unde a inceput sa reconditioneze casele stravechi, abandonate. ”Era mare parte o ruina, erau doar cateva ziduri in picioare, fara garduri, fara porti. De prin 2000 nu mai locuia nimeni aici. M-au chemat locurile copilariei”, spune Iulian.

Pana acum, barbatul a reusit sa refaca opt case in stil traditional. ”Asta e casa bunicii, pe care am renovat-o. Am pastrat toate elementele naturale”, ne arata Iulian. Iar in interior, Iulian a adus tot ce a mai putut salva din alte case vechi. ″In baie am folosit din resturile de materiale de la un jug, de la boi a strabunicilor si am facut o politia pentru baie”, explica barbatul.

”Casele aratau cam intr-o stare jalnica, se lua tigla de pe acoperisuri si acest nepot a inceput sa le renoveze. E bine, ca se face drumul. Sunt numai eu singur aici. Eu si inca unul mai avem buletin de unul, doi – doi mai suntem cu bulletin de Miraslau”, spune o ruda. ”Ma detasez total de tot ce inseamna civilizatie, probleme, stres, uit notiunea timpului, n-am nevoie de nimic, decat sa-mi regasesc locurile unde am copilarit candva”, explica Iulian motivele ce l-au determinat sa restaureze satul bunicilor.

Peste vara, barbatul de 40 de ani s-a mutat intr-una dintre casele salvate, impreuna cu sotia si cele doua fiice. “Locul in sine are un aer aparte, iti da liniste, iti da pace, iti da bucuria de a te trezi dimineata. Nu am mai trait asta de mult, cel putin nu in civilizatie. In acest moment, satul este cumva in curs de a fi plin de viata iarasi”, spune o prietena de familie. Iulian spera sa atraga cat mai multi vizitatori in zona. Iar in unele case vrea sa ii cazeze in mod gratuit pe cei care aleg sa traiasca in mijlocul naturii.loading...

Adauga un comentariu

Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit