International

Erdogan acuza UE: „Liderii europeni nu sunt onesti”

Publicat: 26 iul. 2016
1
Presedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat ca Uniunea Europeana nu a fost „onesta” in legatura cu acordul de gestionare a crizei imigrantilor din Siria. Situatia acordului dintre Turcia si UE, care a intrat in vigoare din 20 martie, a produs ingrijorari in urma tentativei de lovitura de stat de la data de 15 iulie.
In baza acordului, imigrantii clandestini care sosesc in Grecia din Turcia sunt trimisi inapoi pe teritoriul turc, dupa care sunt inregistrati, iar solicitarile lor de azil urmeaza a fi procesate. Din cele trei miliarde de euro ce fusesera garantate Turciei, UE a furnizat doar 1-2 miliarde de euro, a adaugat presedintele turc.
Turcia gazduieste aproximativ 2,7 milioane de refugiati sirieni, iar, potrivit lui Recep Erdogan, costurile suferite pana acum de statul turc, 11 miliarde de euro, au depasit ajutorul financiar acordat de UE.
” Liderii europeni nu sunt oneşti. Turcia isi sustine in continuare angajamentul luat in fata refugiatilor, dar si-au tinut europenii promisiunea catre Turcia?”, a spus liderul turc. Turcia a solicitat accelerarea procedurilor de liberalizare a vizelor in zona Schengen pentru cetatenii sai, restrictii care urmau sa fie ridicate pana in iunie, dar si reluarea negocierilor privind aderarea la UE.

Vezi si: Se inverseaza polii de putere 

In situatia actuala, Turcia nu se afla in pozitia de deveni stat membru UE in viitorul apropiat, iar reintroducerea pedepsei capitale de autoritatile de la Ankara ar putea duce la incetarea imediata a negocierilor de aderare. 

Adauga un comentariu