International

Erdogan, despre crearea unei ”zone de securitate” in regiunile siriene de la frontiera cu Turcia: ”Ankara o va face singura”

Publicat: 25 ian. 2019
1

Presedinte turc Recep Tayyip Erdogan a indemnat vineri la crearea unei 'zone de securitate' in regiunile siriene de la frontiera cu Turcia 'in cateva luni', avertizand ca in caz contrar Ankara va pune singura in aplicare acest proiect, informeaza AFP.
Ne asteptam ca promisiunea de a crea o zona de securitate pentru a ne proteja frontierele de teroristi sa fie indeplinita in cateva luni. In caz contrar, noi singuri vom face asta', a declarat Erdogan intr-un discurs transmis de televiziunea turca.'Rabdarea noastra nu este nelimitata si nu vom astepta la infinit ca aceasta promisiune sa fie pusa in aplicare', a adaugat el.

Presedintele american Donald Trump a propus la mijlocul lunii ianuarie crearea unei 'zone de securitate de 30 km de-a lungul frontierei cu Siria', o idee sustinuta de autoritatile turce care s-au declarat pregatite sa implementeze un astfel de proiect.
Turcia sustine ca aceasta raspunde necesitatii de a indeparta de la frontiera sa militiile kurde siriene YPG, pe care le considera drept 'teroriste', si gruparea jihadista Statul Islamic. Dar militiile YPG, care controleaza o mare parte din teritoriile in nordul Siriei si care sunt aliate americanilor, se opun acestei initiative.

Rusia, unul dintre principalii actori ai conflictului sirian din 2011, a cerut la randul sau revenirea regimului sirian in zonele respective dupa retragerea planificata a fortelor americane. Intr-o convorbire telefonica duminica, presedintii Trump si Erdogan au convenit sa accelereze discutiile in curs intre generalii din cele doua tari privind proiectul acestei 'zone de securitate'.

Breaking news! Un summit UE-Turcia ar putea avea loc in Romania

Turcia, interventie armata?
 Turcia considera YPG drept ramura siriana a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care duce un razboi de gherila sangeros pe teritoriul turc din 1984, si se teme de aparitia de-a lungul granitei sale a unui embrion al statului kurd, ceea ce ar putea alimenta veleitatile separatiste din interiorul Turciei.
Erdogan si alti responsabili turci afirma de cateva zile ca Turcia se bazeaza pe interventia sa pe teritoriul Siriei pe un acord pe care ea l-a semnat cu Damascul in 1998, conform caruia Siria s-a angajat sa impiedice PKK sa opereze in nordul teritoriului sau.

Acordul, cunoscut sub numele de 'Protoclul de la Adana', a fost semnat in acest oras din Turcia pentru a se pune capat crizei dintre Ankara si Damasc provocata de prezenta in Siria la acea vreme a liderului PKK, Abdullah Öcalan, si a bazelor acestei grupari.
Turcia considera ca protocolul respectiv ii confera dreptul sa intervina pe teritoriul sirian impotriva PKK si a gruparilor afiliate, in lipsa unor actiuni din partea regimului sirian impotriva acestora.

Adauga un comentariu