Mama si copilul

Eritemul infectios sau boala obrajilor palmuiti. Simptome, tratament, complicatii

Publicat: 19 mai 2016
7

Rujeola (sau pojar), scarlatina, varicela (varsat de vant), rubeola (sau pojarel) sunt cunoscute ca boli ale copilariei. Din acest grup de boli eruptive mai fac parte si roseola infantum, dar si eritemul infectios sau infectia cu parvovirusul B19 (boala obrajilor palmuiti, a cincea boala a copilariei sunt alte denumiri), afectiuni mai putin cunoscute.

Numele de boala obrajilor palmuiti vine de la eruptia care caracterizeaza eritemul infectios, care este localizata in prima faza pe obraji si pare a fi urma unei palme aplicate pe chip.

Fiind o afectiune virala, boala debuteaza dupa intalnirea individului cu o persoana deja infestata si se transmite exact pe aceeasi cale pe care se transmite o banala raceala: secretii nazale sau orale eliminate prin suflatul nasului sau tuse si stranut. Se poate transmite si prin contactul cu sangele infectat sau, in cazul unei gravide, de la mama la fat.

Care sunt bolile copilariei, cum se manifesta acestea si cum le tratam

Prevenire
In general, a cincea boala a copilariei nu poate fi prevenita, deoarece perioada de incubatie, in care persoana infectata nu stie ca este purtatoare a bolii, este si cea care transmite cel mai mult virusul. Singura sansa de a nu bifa eritemul infectios este sa evitati contactul cu persoana afectata de parvovirus in perioada in care acesta se afla in faza de eruptie, cand apare si febra si cand perioada de contagiune este inca activa. Se considera sigur de-abia momentul in care inceteaza febra, acest moment aparand la aproximativ 24 de ore de la aparitia eruptiei.

Eritemul infectios afecteaza in general copiii cu varsta cuprinsa intre 3 si 15 ani, dar semne ale parvovirusului pot sa apara si la copii aflati in afara acestei categorii de varsta sau chiar la adulti.

Simptomele eritemului infectios
Boala debuteaza cu febra si cu o eruptie cutanata pe obraji, care dureaza aproximativ 4 zile. Dupa aceasta perioada, eruptia se extinde pe membrele inferioare, apoi pe piept si pe burta, fara a fi localizata pe palme si talpi. Trecerea timpului face ca bubitele sa se estompeze, iar aspectul lor sa fie usor dantelat, rosu doar in centru si cu marginile albe. Manifestarile celei de-a cincea boli a copilariei seamana in mare parte cu cele ale unei viroze:

– febra
– nas infundat sau care curge (si aici nu trebuie sa confundati parvovirusul cu alergia)
– lipsa poftei de mancare
– gat rosu
– conjunctivita
– somnolenta si oboseala
– dureri de gat, de cap sau musculare
– mancarime
– greata si diaree (in cazuri exceptionale)

Tratament
Pentru a face boala suportabila, se recomanda repaus la pat si hidratare, fara a fi nevoie de medicamente. Daca un adult poate suporta mai usor neplacerile acestei boli, in cazurile in care cei mici au un disconfort real din pricina bolii ar fi bine sa va adresati medicului, care va considera oportun sau nu sa va prescrie antitermice, antihistaminice sau chiar analgezice.

Este, in schimb, obligatoriu sa mergeti la medic daca termometrul depaseste 39 de grade C, iar starea generala a pacientului este extrem de proasta.

Bolile copilariei, periculoase pentru adulti

Complicatii ale eritemului infectios
Exista, insa, o serie de complicatii ale parvovirusului, ce se pot ivi in cazuri rare, ce-i drept, dar deloc de neglijat. Persoanele care sufera de anumite boli de sange, precum siclemia (anemia cu celule falciforme/celule in secera), o afectiune hematologica genetica in care hematiile sunt distruse mult mai rapid decat poate sintetiza maduva osoasa, risca sa faca anemie severa.

De asemenea, persoanele aflate sub un tratament medicamentos puternic pot fi mult mai sensibile dupa contractarea bolii obrajilor palmuiti si se recomanda o urmarire atenta a evolutiei bolii pentru a preintampina orice posibila complicatie.

Ce trebuie sa mai stim: boala afecteaza mai mult persoanele de sex feminin, caracterul sau este temporar si variaza de la cateva zile la cateva saptamani sau chiar luni, da o sensibilitate in zona articulatiilor si este simetrica, afectand aceleasi articulatii pe fiecare parte a corpului.

Sub nicio forma nu se trateaza cu antibiotice, deoarece cauza bolii este un virus, si nu o bacterie!

sursa: totuldespremame.ro

Adauga un comentariu