Secretele istoriei

Ernest Urdareanu – seful camarilei regale

Publicat: 19 sept. 2013
3
Cei care l-au cunoscut personal spun ca Ernest Urdareanu – care va fi supranumit mai tarziu Murdareanu – era un personaj care avea un sarm aparte. Despre anii copilariei sale sunt cunoscute putine amanunte. Este stiut faptul ca Ernest Urdareanu avea un tata ofiter si ca el insusi a avut parte de educatie militara. Ernest Urdareanu avea doi frati, dintre care unul inginer, celalalt om de afaceri. Viitorul confident al Regelui Carol al II-lea era un excelent pilot de curse, iar pasiunea pentru masinile cu motor o impartasea cu regalul sau prieten. In anii 1928 si 1929, Ernest Urdareanu a obtinut, la volanul unor masini Fiat, locul I, respectiv locul al II-lea la Raliul de la San Remo. In anul 1931, Ernest Urdareanu a intrat in serviciul direct al Regelui Carol al II-lea, revenit in tara cu un an mai devreme. Cel care l-a recomandat pe tanarul ofiter Urdareanu a fost unul dintre verisorii sai, marele diplomat roman Nicolae Titulescu, pe atunci reprezentant al Romaniei la Londra. Aptitudinile lui Ernest Urdareanu in domeniul automobilistic au fost rapid remarcate de catre Regele Carol al II-lea, care l-a numit pe fostul pilot de curse drept sef al garajului regal. Astfel, el a devenit soferul preferat al metresei lui Carol al II-lea, Elena Lupescu.
Acest lucru i-a favorizat ascensiunea. In anul 1933, dupa ce Regele Carol al II-lea a renuntat la serviciile unui prieten vechi, Constantin Puiu Dimitrescu, Ernest Urdareanu a devenit secretar privat al regelui. Relatiile dintre ei au devenit tot mai stranse, iar increderea lui Carol al II-lea in Urdareanu a crescut treptat. In anul 1936, Ernest Urdareanu a devenit vicemaresal, apoi maresal al Palatului Regal, adica seful administratiei regale, scrie romanialibera.ro.
Ministru al Curtii, refuzat de Hitler
Ascensiunea sa a continuat, iar dupa instaurarea dictaturii regale, in anul 1938, Ernest Urdareanu a primit postul de ministru al Curtii, calitate in care a devenit reprezentantul Regelui in Guvern. Astfel ca Ernest Urdareanu i-a insotit, in noua sa calitate oficiala, pe Regele Carol al II-lea si pe Marele Voievod de Alba Iulia, Mihai I, in turneul lor international, care i-a purtat prin Marea Britanie, Franta si Germania, in incercarea Regelui Carol al II-lea de a preveni izolarea internationala a Romaniei, in contextul in care situatia tarilor din Europa Centrala si de Est se deteriora tot mai mult, pe masura ce Germania nazista se indrepta cu pasi rapizi spre cel de-al doilea razboi mondial.
Un amanunt notabil al acestui turneu a fost acela ca Adolf Hitler a refuzat sa-l primeasca pe Ernest Urdareanu, care era considerat drept creierul camarilei regale, care includea oameni de afaceri precum Nicolae Malaxa, Max Auschnitt ori Aristide Blank, multi cu certe origini evreiesti. Anii 1939 si 1940 i-au adus lui Ernest Urdareanu misiuni imposibile, precum aceea de reconciliere dintre Regele Carol al II-lea si organizatia extremista Garda de Fier, care promova un antisemitism violent si care practica terorismul politic, organizatie responsabila pentru asasinarea premierilor I.G. Duca si Armand Calinescu.
In exil, alaturi de Rege
Apropierea dintre Regele Carol al II-lea si ministrul Curtii Regale l-a determinat pe Ernest Urdareanu sa-si urmeze suveranul in exilul care a urmat abdicarii Regelui Carol al II-lea din 6 septembrie 1940. Daca ar fi ramas in tara, Ernest Urdareanu ar fi riscat sa fie executat, sub acuzatia de subminare a economiei nationale. De altfel, legionarii au tras cu mitraliera asupra trenului in care se aflau Regele Carol al II-lea, Elena Lupescu si Ernest Urdareanu. Totusi, ei au ajuns cu bine in Italia, via Iugoslavia, apoi s-au mutat in Elvetia.
Exilatii au pornit mai departe, spre Spania, prin Franta controlata de reprezentantii regimului de la Vichy, controlat de maresalul Petain. Ajunsi in Spania, s-au trezit confruntati cu o situatie imposibila, creata de presiunile Guvernului roman si ale celui german, care vizau extradarea Elenei Lupescu si a lui Ernest Urdareanu, spre a fi judecati in Romania pentru numeroase acte de coruptie.
In acest context, Ernest Urdareanu a apelat la o retea de contrabandisti spanioli, care a organizat fuga Regelui Carol al II-lea in Portugalia. Insa ei nu au ramas acolo decat putin. De teama extinderii razboiului, Regele Carol al II-lea si Curtea sa s-au refugiat in Cuba, apoi in Mexic si in Brazilia.
In anul 1944, Ernest Urdareanu s-a insurat, in Ciudad de Mexico, cu o tanara de 18 ani, Monique Cook. Mai tarziu, in anul 1947, el a organizat nunta Regelui Carol al II-lea cu Elena Lupescu, ceremonie care a avut loc in Brazilia. In anul 1949, ei s-au intors cu totii in Portugalia. Ernest Urdareanu a devenit cancelarul regelui Carol al II-lea. In aceasta calitate, el a organizat ceremonia funerara ocazionata de moartea neasteptata a regelui, in 1953. Dupa moartea Regelui Carol al II-lea, Ernest Urdareanu a ramas in serviciul Elenei Lupescu pana la moartea ei, survenita in anul 1977. El a murit in Portugalia in anul 1985, la 88 de ani. Ernest Urdareanu nu a reusit sa se mai intoarca niciodata in Romania, dupa septembrie 1940.
Adauga un comentariu