Secretele istoriei

Eroul roman care a revolutionat aviatia mondiala

Publicat: 01 mai 2015
3

Aurel Vlaicu a fost unul dintre cei mai straluciti romani, reusind sa intre in istorie ca pionier al aviatiei romane si mondiale.

S-a nascut in noiembrie 1882, intr-o localitate din Hunedoara ce astazi ii poarta numele. Dupa ce ia examenul de bacalaureat pleaca la Budapesta pentru a se inscrie la Scoala Politehnica. De acolo pleaca in Germania si devine inginer.

In 1907 face un stagiu militar, in perioada caruia reuseste sa construiasca un zmeu pe care sa monteze un aparat foto, dispozitiv ce ii va permite sa faca poze la o distanta mare.
„A imita vulturul, care se pierde in albastrul cerului, a fost din cele mai vechi timpuri, o vie dorinta a omului legat prin legea gravitatiunii generale de pamantul pe care s-a nascut.”

Vezi si 6 noiembrie 1882: s-a nascut Aurel Vlaicu

Inventeaza un nou tip de gramofon si ulterior ajunge sa fie angajat al fabricii de automobile Opel din Germania. Aici se remarca iar prin intermediul inventiilor sale inedite.

Vezi si 13 septembrie 1913: s-a stins din viata Aurel Vlaicu

Un an mai tarziu decide sa revina in Romania, caci avea planuri mari. I-a luat un an ca sa construiasca primul sau planor, cu care reuseste sa faca primele sale zboruri.

Personalitati precum Octavian Goga, Emil Garleanu, Alexandru Vlahuta, Stefan Octavian Iosif si Spiru Haret l-au sustinut in proiectele sale ambitioase.

Il intalneste pe Traian Vuia si impreuna cu acesta realizeaza avionul numit Vlaicu I. Devine astfel pionier al aviatiei, reusind sa construiasca primele planoare romanesti. Urmeaza apoi proiectarea aparatelor de zbor Vlaicu II si Vlaicu III.
„Nu, sufletul omului n-a ramas incatusat de pamant cand stiinta deschide drumul vazduhului.”

A trait pentru zbor si a murit tot pentru acesta. In timpul unei incercari de a traversa Muntii Carpati, Vlaicu se prabuseste in apropiere de Campina, cel mai probabil din cauza unui atac de cord.

A ramas in istorie ca fiind romanul devenit pionier al aviatiei romane si mondiale.

Adauga un comentariu