Secretele istoriei

Eruptia vulcanului Krakatau din 1883

Publicat: 27 aug. 2014
3

La 27 august 1883 s-a inregistrat cea mai catastrofala eruptie din istorie. Atat explozia, cat si cantitatea de materie aruncata in aer au depasit valorile inregistrate pana atunci. La fel zgomotul detonatiei.

Semne premergatoare eruptiei au aparut la 20 mai in acelasi an, cand vulcanul Poeboewetan din nordul insulei Rakata a iesit fum si cenusa, cu un jet de 11 km. Exploziile minore aveau o frecventa de 10 minute, iar marea eruptie a fost precedata si trei explozii mai mari. S-au inregistrat cutremure de pamant de intensitate mica cu un an mai devreme.

La 26 august 1883 (data locala 27 august, ora locala 10 a.m.), cand Krakatau a erupt prima data violent, jetul de cenusa avea o lungime de 27 de km. A doua zi, dimineata, au urmat alte trei explozii. Ultima a fost cea care a aruncat in aer doua treimi din nordul insulei Rakata. Jetul de cenusa a ajuns la o altitudine de 37 de km, iar zgomotul a fost auzit la 4600 de km distanta, in insula Rodriguez. Acest zgomot a fost inregistrat ca fiind cel mai mare zgomot auzit pe pamant. In seara zilei de 27 august s-a mai inregistrat o explozie puternica, care a dus la surparea completa a partii nordice a insulei Rakata.

Vezi si O descoperire ARHEOLOGIA arata schimbarea URIASA a Pamantului

Cele patru explozii din 26-27 august au emis o energie echivalenta cu 200 megatone de TNT. Cea mai mare dintre explozii a fost cea de-a treia, estimata la echivalentul a 150 de megatone de TNT. Indexul megnitudinii a fost de 6 VEI, numit si “colosal”. In comparatie, bomba de la Hiroshima a avut 20 de kilotone. Magma aruncata in aer a fost de aproximativ 125 km cubi.

Vezi si A fost descifrata enigma unuia dintre cele mai mari dezastre ale istoriei

Coloana de cenusa vulcanica a atins altitudinea de 80 km, a intunecat cerul de la ora 10 a.m. pana a doua zi si a fost vazut atat la Singapore (680 km de Krakatau) cat si de pe navele comerciale ce navigau pe ocean la o distanta de 6000 de km. Viteza jetului a fost de 650 m/s, micsorandu-se odata cu sporul altitudini. 75 km cubi de magma au interactionat cu apa, vaporizand 75 km cubi de apa. Gazul emanat a fost in mare parte dioxid de carbon si vapori de apa.

Inainte de eruptie, insula a avut o latime de 5 km si o lungime de 9 km. Dupa eruptie, doua treimi din insula au explodat, insulele Lang si Polish Hat au disparut. A ramas doar o treime din insula initiala. Aproximativ 23 km patrati din insula s-au scufundat. Au mai ramas cateva insulite care arata forma initiala a insulei.

Vulcanul detine recordul in toate efectele unei eruptii, roca aruncata in aer fiind de peste 20.000 metri cubi. Vulcanul se pregatea zgomotos de peste patru ani. Cand s-a inseninat, s-a observat ca cea mai mare parte a conului vulcanului Krakatau disparuse. In scurt timp, din apa s-a ridicat o noua insula, careia i s-a dat numele Anak Krakatau (“copilul lui Krakatau”). Acest vulcan are actualmente o altitudine de 200 de metri.

Adauga un comentariu