Stiinta

Eruptiile vulcanice a ucis jumatate din vietuitoarele de pe Pamant acum 200 de milioane de ani

Publicat: 26 mart. 2013

Dominatia dinozaurilor a inceput dupa ce eruptia mai multor vulcani, despre care inca nu se stie unde s-ar fi aflat, a ucis jumatate din vietuitoarele de pe Terra.

Oamenii de stiinta cauta dovezi din Statele Unite pana in Nordul Africii pentru a demonstra faptul ca in urma cu 200.000 de ani, jumatate din animalele de pe Pamant au disparut din cauza unor eruptii vulcanice. Evenimentele ar fi cauzat si schimbarea climei aproape la fel de mult precum a schimbat-o omenirea dupa Revolutia Industriala.

Schimbarea climei si decimarea vietuitoarelor nu sunt singurele efecte ale eruptiilor care ar fi avut loc la finalul Triassicului. Imediat dupa acestea au aparut dinozaurii care au dominat planeta 135 de milioane de ani pana la un nou cataclism.

Oamenii de stiinta cerceteaza rocile utilizand isotopi de uraniu pentru a stabili varsta bazaltului care apare dupa eruptiile vulcanice. Primele studii arata ca emisiile de dioxid de carbon au cauzat reactii chimice care au crescut aciditatea oceanelor.loading...

Adauga un comentariu