National

Escrocheria Delphin continua

Publicat: 20 dec. 2004
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:53695;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•Amploare fara precedent a escrocheriei organizate de firma Delphin International •Pe forumul site-ului ZIUA de Iasi, www.ziuaiasi.ro, au fost trimise numeroase sesizari despre amploarea escrocheriei Delphin International •Asupra participantilor are loc un atac psihologic, exercitat de oratori foarte bine instruiti in manipulare •Din Pascani se organizeaza plecari periodice spre locul intalniri cu candidatii care spera sa se imbogateasca •Spectacolul este regizat profesionist, cu baloane, prezentari pe retroproiector, ropote de aplauze in momentele cheie si muzica mobilizatoare •Asupra persoanelor care stau оn umbra jocului a fost оnceputa urmarirea penala

In ultimul timp, un numar impresionant de ieseni au sesizat in scris sau prin mesaje electronice redactia ZIUA de Iasi de amploarea fara precedent pe care a luat-o escrocheria organizata de firma Delphin International. Prin metode similare celor folosite la atragerea de noi membri ai unor religii obscure, se incearca escrocarea oamenilor simpli, fara prea multe cunostinte. De la fiecare nou membru al sistemului, de multe ori se reuseste furtul, pur si simplu, a sumei de 2.300 de Euro, echivalentul a aproximativ 90 de milioane de lei. Numarul celor atrasi in aceasta golanie financiara, a crescut ingrijorator in ultimele doua luni calendaristice, dovada fiind intalnirile organizate saptamanal, in nordul Moldovei, de preferinta in Campulung Moldovenesc.

Amenintari

La intalnirile organizate, noilor persoane atrase sa participe la acest joc piramidal le este prezentat un contract de confidentialitate pe care trebuie sa-l semneze, contract care prevede despagubiri de 10 mii de Euro, in cazul in care semnatarul, nou participant la escrocherie, va divulga ceea ce se petrece si asa zisele modalitati de imbogatire. Trebuie precizat ca acest contract este intr-un singur exemplar, desi in mod normal ambele parti semnatare ar trebuie sa detina cate o copie. Clauzele contractuale sunt amenintari voalate, acesta fiind motivul pentru care cei implicati in golania financiara in cauza nu fac dezvaluiri complete. Sub protectia anonimatului pe forumul site-ului ZIUA de Iasi, www.ziuaiasi.ro, au fost trimise numeroase opinii si sesizari despre amploarea escrocheriei Delphin International. Practic, inselaciunea iese la iveala dupa primele tatonari, participantilor la asa-zisul seminar de afaceri cerandu-li-se o taxa de participare de un milion de lei, pentru care nu primesc nici o chitanta, iar daca solicita acest lucru le este eliberata una, pe care este trecuta, in schimb, o suma modica. Racolarile de membri se fac pe baza de recomandari, totul desfasurandu-se intr-un sistem inchis. Viitorii participanti sunt invitati la seminarii fara a li se spune despre ce este vorba. Ajunsi in sala de seminarii, asupra participantilor are loc un atac psihologic, exercitat de oratori foarte bine instruiti in manipulare. Acestia spun ca nu merita sa muncesti pentru un salariu, deoarece exista alte cai de castig, iar ei detin acest secret. Sunt prezentate exemple de reusita, iar cei care isi spun povestile etaleaza o tinuta impecabila. Tot spectacolul este regizat profesionist, cu baloane, prezentari pe retroproiector, ropote de aplauze in momentele cheie si muzica mobilizatoare.
Unul dintre tertipurile folosite consta in acordarea a doar trei zile celor noi racolati pentru a plati suma de 90 milioane lei, timp in care nu pot fi facute verificarile necesare de catre cei neconvinsi complet. In cazul in care, dupa cele trei zile, nu sunt platiti banii, cel racolat mai primeste maximum doua zile de gandire sau pentru a face rost de bani, dar fiind tratat ca si cum ar pierde o oportunitate deosebita de a se imbogati. Practic, telefoanele primite de cel racolat creeaza o presiune psihica deosebita, care nu-i mai permite sa se gandeasca si la riscul la care se expune.

Reteta escrocheriei

Reteta succesului acestei escrocherii consta in combinarea inselaciunii ordinare cu procesul vanzarilor directe. Aceasta escrocherie consta in vanzarea unei carti cu pretul de 2.290 de Euro, adica aproximativ 90 milioane lei, care se numeste „Calea succesului”. Оn cazul оn care nu dispun de bani, li se sugereaza sa se оmprumute cu suma necesara, dupa cum au facut cei cu vechime оn sistem. Оn unele localitati, organizatorii seminarului aveau relatii cu camatarii, spre care оi оndemnau pe oamenii care doreau cartea si nu aveau banii necesari. Reteaua are trei trepte de organizare. Persoanele invitate, care primesc un ecuson cu Delfin 1, trebuie sa achite taxa de 2.290 Euro pentru a intra оn sistem. Оn continuare, organizatorii vor achita vechiului membru, ajuns la stadiul de Delfin 2, cate 540 de Euro pentru fiecare nou „delfin” adus оn schema si cate 360 de Euro pentru fiecare noua persoana racolata de acesta din urma. Este vorba de o teapa piramidala.
Contra sumei de 2.290 de Euro, participantii primeau patru volume ale cartii intitulate „Calea succesului”. In conturile escrocilor au intrat in scurt timp sume de aproape 2 milioane de Euro, in timp ce, оn contabilitatea firmei, fiecare volum figura la pretul de un franc elvetian. In schimb, reprezentantii firmei Delphin International, implicata in seminariile din Iasi, accentuau permanent faptul ca cei prezenti nu merita sa lucreze pentru un salariu de numai 3-4 milioane lei, deoarece exista si alte cai mai usoare de a castiga bani, mult mai multi. La un moment dat, vedeta imbogatita si-a prezentat succesul, in timp ce regia spectacolului asigura melodii mobilizatoare in surdina.

Delfinii urmariti penal

Persoanele care stau оn umbra jocului si оmpotriva carora a fost оnceputa urmarirea penala sunt: Camelia Zachar, din Arad, asociat si administrator la SC Business Center Consulting SRL Arad, Daniel Andreas Frasler, administrator al firmei Delphin International LTD, domiciliat оn Monaco, Emil Krutec, din Cehia, inventatorul jocului оn Cehia si оn Romania, Felix Daniel Toana, din Timisoara, si Silviu Bogdan Blidaru, tot din Timisoara. Оntre capetele de acuzare formulate оmpotriva acestora se regasesc infractiuni precum evaziune fiscala, оnselaciune, asociere оn vederea comiterii de infractiuni.

Pascaneni in jocul piramidal

Municipiul Pascani a ajuns un punct important pe harta escrocheriei puse la cale de catre reprezentantii firmei Delphin International. Din Pascani se organizeaza plecari periodice cu autocarul spre Campulung Moldovenesc, unul din locurile unde se organizeaza intalniri cu candidatii care spera sa se imbogateasca. O excursie de acest gen a avut loc in septembrie, in autocar fiind imbarcate, pe langa 15 pascaneni, si persoane din Targu Frumos si Harlau. Racolarea este facuta de catre un grup de tineri, ce lucreaza ca agenti de vanzari in zona pentru diferite firme de distributie. Cum prin serviciul lor intra tot timpul in contact cu mai multe persoane, bogate sau sarace, acestia racoleaza potentialii „delfini”. „In sala arhiplina se aflau persoane din toate zonele tarii. Discursurile tinute au fost foarte convingatoare, iar pe scena au urcat persoane care ne-au spus cum au avut ei succes in afacere. Cel mai convingator a fost un anume Daniel Frasler, care dupa cum vorbea iti venea sa dai banii pe loc”, a declarat o pascaneanca ce a participat la intalnirea de la Campulung Moldovenesc.
Ovidiu NEMTEANU

Adauga un comentariu