News Flash:

Esec de 15 milioane dolari americani

18 Decembrie 2006
1029 Vizualizari | 1 Comentarii
Marinicol Savoaia
• O investitie de 15 milioane dolari americani in modernizarea sistemului de termoficare din municipiul Pascani se dovedeste a fi un mare esec • Astfel, desi scopul investitiei a fost reducerea costurilor de productie, la Pascani gigacaloria ar trebui sa ajunga 2,170 milioane lei (217 RON) fara subventii • In municipiul Iasi, gigacaloria se produce cu 2,2 milioane (220 RON) si nu a fost facuta nici o investitie ca cea de la Pascani • Mai dramatic insa este ca dupa modernizarea sistemului de termoficare din Pascani, in anul 2004, circa 72 la suta dintre clienti s-au debransat din cauza cheltuielilor mari de intretinere


O investitie cu care in urma cu cativa ani sefii administratiei pascanene se laudau si se bateau cu pumnul in piept pentru ca o considerau a fi o mare realizare se dovedeste a fi acum un mare esec. Este vorba despre investitia de 15 milioane dolari in reabilitarea sistemului de termoficare din municipiul Pascani. Scopul acesteia era in primul rand reducerea cheltuielilor de productie si asigurarea unui confort termic deosebit in casele pascanenilor. Acum, dupa ce au fost cheltuiti atatia bani, costurile de productie pentru o gigacalorie la Pascani sunt comparabile cu cele din municipiul Iasi. Asta in conditiile in care in municipiul Iasi nu au fost facute investitii in vederea modernizarii sistemului de productie si distributie a agentului termic. Prin urmare, in prezent, o gigacalorie la Pascani este produsa cu 2,17 milioane lei (217 RON) iar la Iasi cu 2,2 milioane lei (220 RON). "Pascaniul nu se compara cu municipiul Iasi, deoarece numarul persoanelor care sunt racordate la sistemul centralizat de incalzire termica este cu mult mai mic. In comparatie cu alte judete, pretul gigacaloriei de la Pascani este cu mult mai mic", a spus Marinicol Savoaia, directorul Regiei Autonome de Gospodarire Comunala si Locativa (RAGCL) din municipiul Pascani.

Fara clienti

Desi costurile de productie pentru o gigacalorie ajung la 217 RON, pascanenii platesc 137 RON, deoarece diferenta este asigurata din fondurile Consiliului Local alocate cu titlu de subventie. Cu toate acestea, zeci de familii din municipiul Pascani au depus si anul acesta cereri de debransare pentru ca nu suportau cheltuielile. Fenomenul debransarilor a demarat intr-un ritm alert inca din anul 2004, cand a fost finalizata investitia in modernizarea sistemului. Din anul 2004, numarul clientilor RAGCL a scazut pana la 72 la suta pentru ca restul s-au debransat. Pentru ca situatia devenise alarmanta printr-o hotarare, Consiliului Local a interzis RAGCL sa mai aprobe cereri de debransare deoarece in cativa ani ar fi ramas fara clienti.Istoria investitiei

Desi proiectul a fost realizat in anul 2001, RAGCL Pascani si Consiliul Local au contractat un imprumut de 4,5 milioane dolari americani de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) iar diferenta pana la 10 milioane de dolari americani a fost asigurata de fonduri alocate de la bugetul de stat. Cu aceste fonduri au fost retehnologizate complet 12 centrale de cartier si au fost inlocuite complet retelele de distributie. Investitia a presupus si contorizarea blocurilor, atat pe reteaua de distributie a apei calde, cat si pentru incalzire. Mai mult, in anul 2002, Guvernul Elvetian a alocat RAGCL Pascani fonduri nerambursabile in valoare de circa 2,1 milioane de dolari americani. Diferenta pana la circa 5 milioane dolari a fost alocata tot de la bugetul de stat. Aceste fonduri au fost folosite pentru realizarea unei centrale care produce energie termica prin sistemul denumit cogenerare. Toate centralele sunt computerizate, dotate cu senzori si de aceea nu necesita nici cheltuieli mari cu salariile. A fost angajat cate un specialist pentru sase centrale care mai trece prin fiecare zona, din cand in cand, pentru a verifica daca nu au patruns hotii. Calculatorul din fiecare centrala lucreaza singur: regleaza temperatura si cantitatea de agent termic in functie de solicitari. Pentru fiecare centrala a fost folosita numai tehnologie din vestul Europei, produsa de firme renumite precum Viesman si Ignis.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

fara clienti istoria investitiei
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

frumos  | #4069
frumos articol ba, da n-ati nimerit poza..

Mau
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1341 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013963 (s)