Boli si tratamente

Esofagita. Cauze si tratament

Publicat: 25 feb. 2011

Esofagul este un organ musculo-membranos tubular, care face legatura intre faringe si stomac El începe la nivelul vertebrei a 7-a cervicala (C7) in dreptul cartilagului cricoid si se termina in dreptul vertebrei a 11-a toracale lacardia si are o lungime de 25-32 cm, cu un calibru de 10 si 22 mm. Functia sa principala este transportul ele­mentelor inghitite, de la faringe la stomac. Aceasta progresie se face gratie contractiilor sfincterului.

Simptomele esofagitei

Eso­fagita este o inflamatie a per­etilor esofagului. Persoana simte ca alimentele se opresc atunci cand inghite. Arsurile acide, durerile in piept sau intoarcerea mancarii sunt posibile. Pot exista expec­toratii cu sange. De obicei, jena dispare dupa cateva momen­te printr-un efort de deglutitie sau ca urmare a ingerarii de lichide. Ea poate regresa complet, persista sau se poate agra­va progresiv.

Cauzele esofagitei

1. Reflux gastro-esofagian
Esofagitele asociaza arsuri si o jena la deglutitie. Cel mai adesea, ele se datoreaza refluxului gastro-esofagian. 

2. Ingerarea produselor toxice
Ingerarea de clor, soda, acid provoaca esofagita. Aceste cazuri sunt frec­vente: aproape 20.000 de cazuri pe an la noi; ele sunt intalnite mai ales la copilul cu varsta intre 1 si 3 ani sau la adultul care incearca sa se sinucida. Gravitatea lor depinde de produsul inghitit, de concentratia sa si de volumul inghitit.

3. Infectii cu bacteri, virusuri, ciuperci
Esofagitele infectioase pot fi cauzate, printre altele, de candida, virusul herpetic, cytomegalovirus.

4. Traumatisme
Esofagitele traumatice se datoreaza unui corp strain (os de peste, ac cu gamalie, os), intepenit in peretele esofagu­lui si care genereaza o reactie inflamatoare locala.

Tratamentul esofagitei
Diagnosticul se pune prin endoscopie. Ea poate fi comple­tata de examene care dozeaza aciditatea gas­trica in esofag. Tratamentul depinde de cauza. Pentru esofagitele generate de refluxul gastro-esofagian, se recomanda evitarea meselor prea bogate si abundente, a tutunului si a alco­olului, si administrarea unor medicamente antiacide.

Uneori, doar chirurgia corecteaza refluxul gastro-esofagian. Pentru esofagitele caustice si traumatice, chirurgia este frecventa. Pentru esofagitele infectioase, tratamentul antiinfectios va fi in functie de agentul patogen implicat.loading...

Adauga un comentariu