Bizar

Este adevarat ca Romania a fost condusa timp de trei luni de trei barbati in acelasi timp?

Publicat: 07 aug. 2018
14

De obicei, in fruntea unui stat sta un singur om. Totusi, situatiile de criza cer masuri de criza. Astfel, este adevarat ca pentru o perioada de doar trei luni Romania a fost condusa de trei barbati cu puteri egale? Da! Au fost vremuri tulburi pentru Romania dupa ce, in urma a 7 ani de domnie, Alexandru Ioan Cuza a abdicat fortat de pe tronul Romaniei. Pentru ca tara ramasese fara conducator, pe data de 11 februarie 1866 s-a constituit Locotenenta Domneasca din anul 1866.

Ce rol avea Locotenenta Domneasca de la 11 februarie 1866?
Aceasta era formata din Lascar Catargiu, reprezentant al Moldovei si al conservatorilor, Generalul Nicolae Golescu, reprezentant al Tarii Romanesti si al liberalilor si Colonelul Nicolae Haralambie, reprezentant al armatei. Cei trei aveau puteri egale in fruntea statului roman. Misiunea Locotenentei Domnesti era gasirea unui principe strain dispus sa preia tronul Romaniei.

Dupa refuzul lui Filip I, pe data de 19 martie, Ion C. Bratianu se deplaseaza, cu acordul guvernului, in orasul german Düsseldorf. Scopul era acela de a  incerca sa obtina acceptul principelui Carol Ludovic de Hohenzollern de a deveni domnul Romaniei. Ceea ce si reuseste. Astfel, pe data de 30 martie 1866, Locotenenta Domneasca da o proclamatie catre popor prin care recomanda alegerea, in plebiscitul ce va urma, a principelui Carol ca domnitor al Romaniei.

Asadar, cei trei, Lascar Catargiu, Generalul Nicolae Golescu si Nicolae Haralambie, au condus Romania din data de 11 februarie pana pe 10 mai 1866. Aproape trei luni. Locotenenta Domneasca a luat sfarsit o data cu depunerea juramantului (citit in limba romana chiar de catre Nicolae Haralambie) de domnitorul Carol I.
Adauga un comentariu