Magazin

Este asemanata drogurilor – are efecte asupra creierului, dar este legala si ne poate ajuta sa avem o zi buna

Publicat: 11 mart. 2012
1
Muzica duce la producerea de dopamina, o substanta care transmite informatii la neuroni. Conform unor specialisti, o melodie, asemenea unui drog, poate schimba starea de spirit a unei persoane: imbunatateste starea de moment, reduce anxietatea, ofera energie pentru munca si indeparteaza depresia.
 Conform publicatiei „Los Angeles Times” o echipa de specialisti a realizat o lucrare despre efectele muzicii asupra starii de spirit a celui care o asculta. Oricine a avut o zi mai proasta si porneste radioul din masina unde asculta notele unei melodii favorite stie pe propria piele cum muzica poate schimba repede starea de spirit a unei persoane.
Ca si sexul, alimentatia sanatoasa si chiar drogurile, muzica poate duce la eliberarea de dopamina, o substanta care transmite informatii catre neuroni si care este cheia motivatiei si adictiilor. Din acest motiv toata lumea iubeste sa asculte muzica. Dar aceasta nu ofera doar o simpla placere, efectele sale sunt mult mai vaste. De altfel, muzica este folosita alaturi de unele miscari de dans in procesul de refacere dupa un accident vascular cerebral si la tratarea bolnavilor de Parkinson, sustine „Los Angeles Times„.
Autori lucrarii de mai sus sutin ca de beneficiile muzicii se poate folosi oricine, tot ce trebuie sa facem este sa alegem cantece care ne imbunatatesc starea de spirit, reduc anxietatea, cresc motivatia, ne ajuta sa muncim cu mai mult spor si chiar sa contreze starile de depresie si insomnie.
Trebuie sa realizam ce melodie ne relaxeaza sau ne face sa fim mai activi si apoi sa folosim cantecul in momentul oportun. Viteza/ritmul unui cantec este cheia acestei probleme.
Spre exemplu, melodia „Turn me on” al lui Norah Jones are 56 de batai ritmice pe minut si este un cantec oportun de ascultat cand stai la un pahar sau iesi undeva dupa o zi de munca. Cele 139 de batai ritmice ale lui Michael Jackson din “Beat it” il duce pe ascultator intr-o stare de alerta pozitiva, exact ce are nevoie o persoana care urmeaza sa realizeze o prezentare prin care doreste sa impresioneze publicul.
Cand se asculta compozitii care redau miscarea si sunetele oceanului se poate ajunge la o stare de relaxare care poate imprima ascultatorului, ceea ce autorii numesc, o starea de abundenta, de revarsare. Este o stare a mintii care permite persoanei sa fie atenta la obiectivul pe care il are de indeplinit fara sa fie stresata.
Don’t speak” al celor de la No Doubt are doar 76 de batai ritmice pe minut si in teorie ar putea imprima o stare de somnolenta. Dar, aceasta melodie, la anumite persoane, poate fi si calea de a iesi din problemele de moment si de a oferi starea de relaxare dorita.
Galina Mindlin, profesor in psihiatrie la Universitatea Columbia din New York, unul dintre cei trei autori ai lucrarii, este de parere ca si imprejurarea este importanta pentru o melodie. “In momentul cand asculti un cantec si vrei sa-ti imprime o stare de spirit buna trebuie sa ai si mintea pregatita pentru asta. Pentru ca altfel uneori o melodie aduce o stare buna de spirit, iar in alt context aceeasi melodie poate provoca o stare de anxietate”, spune aceasta.
Pentru a obtine un efect mai puternic din partea melodiilor ascultate este recomandat sa le alaturati imagini in mintea dumneavoastra. Cauati intelesuri in versuri si ascultati-le atent.

Sursa: evz.ro 

Adauga un comentariu