Sanatate si frumusete

Este bine ca tatal sa asiste la nasterea bebelusului?

Publicat: 13 aug. 2018

Nu demult, viitorii tatici stateau in sala de asteptare a maternitatii. Multi dintre parteneri inca mai fac acest lucru, insa un numar din ce in ce mai mare de tatici doresc sa asiste la nastere. Dar este oare o idee buna ca tatal sa ia parte la venirea pe lume a bebelusului? Cristina Fülöp de specialitate Psiholog si Psihoterapeut va raspunde la aceasta intrebare.
"Da, daca mama isi doreste asta si daca tatal este pregatit pentru asta, daca a participat la cursuri si crede ca este capabil sa asiste. Problema cred ca apare atunci cand partenerii de cuplu isi doresc lucruri diferite, unul dintre ei, mai frecvent tatal, considerand ca nu este pregatit. In aceste conditii, cred ca ar fi bine ca decizia sa ii fie respectata .

Prezenta viitorului tatic poate face ca nasterea sa fie mai usoara. Mamicile care au fost asistate de tatici la nastere spun ca simpla prezenta a partenerului in timpul travaliului si al nasterii a fost linistitoare, facandu-le sa se simta protejate si puternice. Nu este neaparat necesar ca tatal sa cunoasca detalii amanuntite despre travaliu si nastere pentru a o ajuta pe viitoarea mamica- doar simplu fapt ca sta langa, face diferenta. Daca, totusi viitorul tatic este in masura sa ofere ajutor practic, atunci este chiar si mai benefic pentru mama.

Tatal o poate reprezenta pe mama in timpul travaliului. In timpul travaliului, in mod special in ultima parte a acestuia mama respira greu, fiindu-i uneori imposibil sa comunice cu moasa sau cu celelalte cadre medicale. Taticii care au urmat cursuri de pregatire inainte de a lua decizia de a asista la nasterea copilului lor ar putea sa le ofere cadrelor medicale informatii pretioase cu privire la nevoile gravidei.

Prin urmare, draga viitor tatic, poti asista la nasterea copilului tau, daca esti sigur ca este ceea ce iti doresti. Nasterea unui copil este un lucru miraculos, cu adevarat uimitor. Si, daca este vorba despre nasterea copilului tau, atunci realmente este o experienta uimitoare pe care nu o vei uita, a declarat psihoterapeutul”, Cristina Fülöploading...

Adauga un comentariu