Este cafeaua mai sanatoasa decat crezi?

Publicat: 30 apr. 2010

Pentru multi dintre noi cafeaua este nelipsita dupa ce ne trezim. Ea reprezinta pentru noi startul de dimineata, fara de care nu ne putem incepe ziua.
In jur de 54% din poluatie este bautoare de cafea.
Pentru multi ani de zile, cafeaua a avut o reputaie foarte proasta. Legata in mintea multor oameni cu fumatul, cafeaua este asociata si cu insomnia. Cafeina din cafea poate ramane in sistemul tau pana la 12 ore, ceea ce te impiedica sa adormi si afecteaza de asemenea calitatea somnului. Cofeina este de asemenea diuretica, adica creste productia de urina, ceea ce poate duce la desgidratare.
In consensul general, s-a stabilit ca ceaiul este mai bun decat cafeaua in ceea ce priveste beneficiile pentru sanatate. Cercetarile recente, sugereaza insa ca in ciuda efectelor negative ale cafelei, aceasta are si efecte benefice: bautorii de cafea au risc mai scazut de a dezvolta cancer de colon si ficat, diabet de tip 2 si boala Parkinson.
Alte studii au demonstrat ca barbatii care consuma cafea au un risc mai mic de a face cancer de prostata, iar oamenii de varsta mijlocie care consuma moderat cafea au un risc scazut pentru dementa si Alzheimer, comparativ cu cei care nu consuma cafea.
O alta ipoteza ar fi accea ca te poate ajuta sa traiesti mai mult.

Cafeaua contine antioxidanti
Antioxidantii, acei compusi sanatosi, sunt de obicei asociati cu fructele si legumele. Unii oameni pot avea un aport mai mare de atnioxidani din cafea decat din fructe, asta daca sunt consumatori de cafea. Desi majoritatea oamenilor o beau pentru cofeina, aceasta poate indeplini totusi si alte roluri, aducand si efecte benefice organismului. Efectele benefice pot fi cauzate de factorii naturali care descurajeaza cresterea bacteriilor daunatoare. Cafeaua poate modifica de asemenea nivelul de peptide intestinale, hormoni naturali ce controleaza lucruri ca foamea sau satietatea.
Un compus din cafea cunoscut ca trigonelina poate actiona ca estrogenul, si poate fi periculos pentru femeile care au cancer la san, insa poate proteja impotriva cancerului de colon.loading...

Adauga un comentariu