Actualitate

Este cel mai frumos teatru din lume! Teatrul National din Iasi in topul BBC a celor mai frumoase comori culturale – FOTO, VIDEO

Publicat: 09 sept. 2016
7 teatre care-ti taie respiratia” este top-ul realizat de televiziunea BBC, bazandu-se pe alegerile publicului. Unii au admirat frumusetea cladirilor, altii amintirile legate de aceste comori culturale, toti avand in comun dragostea de teatru. Top-ul a fost realizat cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului din acest an si pe primul loc s-a clasat teatrul Bristol Hippodrome din Marea Britanie. Este un teatru construit in 1912, pe trei nivele, cu o capacitate de 1951 de locuri. Pe locul doi s-a clasat Teatrul National Vasile Alecsandri” din Iasi, urmat de Teatrul Olimpico din Vicenza, Teatrul Globe din Londra, Palatul Gariner din Paris, War Memorial Opera House din San Francisco si Teatrul La Fenice din Venetia.

Care este istoricul teatrului din Iasi?
Dupa primul spectacol in limba romana dat de Gheorghe Asachi in casele boierului Ghica, spectacolele trupelor straine (italiene, franceze, rusesti) se dadeau in sali special amenajate. Prima dintre acestea a fost cea amenajata in casele din aceasta zona ale boierului Lascarachi Agachi, zis „Talpan”, in 1812, de catre italianul Gaetano Magi (N. A. Bogdan – Orasul Iasi, editia a II-a, 1913). In 1832 o alta trupa frantuzeasca de comedii si vodeviluri soseste in Iasi sub directia a doi frati Fouraux si, negasind salile de teatru cladite de Magi, preface in teatru casa doctorului Peretz din strada Goliei. Sala de teatru activa sub firma ‘Théatre de varieté’. Pe scena acestui teatru, in 10 aprilie 1834, Gheorghe Asachi a organizat spectacolul in limba romana intitulat „Serbarea pastorilor moldoveni”, in care „actorii” erau Gheorghe Asachi, Vasile Alecsandri, Matei Millo, Mihail Kogalniceanu, Al. Mavrocordat, N. Docan, Scarlat Varnav si alti fii de boieri.
 
Tot in acest „Théatre de varietés” s-au dat primele spectacole ale Teatrului National Iasi, infiintat in 1840, sub directiunea lui Costache Negruzzi, Vasile Alecsandri si Mihail Kogalniceanu (conducerea trupei romanesti: Costache Caragiali), pana in 22 decembrie 1846, cand a fost inaugurata noua sala a Teatrului cel mare de la Copou, in casa boiereasca a lui Mihail Sturza, trecuta acum in proprietatea Epitropiei Spitalului Sfantul Spiridon din Iasi”, aflam de pe site-ul teatrului.
 
Istoria prezentei cladiri a Teatrului National din Iasi, care a primit in 1956 numele poetului si omului de teatru Vasile Alecsandri, este legata de un eveniment mai putin fericit: distrugerea vechiului Teatru de la Copou, in urma unui incendiu din in noaptea de 17 spre 18 februarie 1888. Pe 2 decembrie 1896, in cadrul unei impresionante ceremonii culturale, s-a deschis noua cladire a Teatrului National din Iasi.
Comentarii
  • Parca spuneati cindva ca cei ce lucreaza acolo il distrug. Daca tot sunteti interesati de soarta edificiului faceti ceva pentru mentenanta,depozit de recuzita(chiar o mica hala din CUG),promovare locala samd. oricum felicitari pentru articol.

Adauga un comentariu