Stiri medicale

Este dovedit: suplimentele alimentare nu te ajuta sa slabesti

Publicat: 11 mai 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Este dovedit suplimentele alimentare nu te ajuta sa slabesti
Suplimentele alimentare analizate ar putea conține o plantă întreagă sau combinații de plante ca ingredient activ.

Suplimentele alimentare fără prescripție medicală promovate pentru scaderea in greutate sunt din ce în ce mai populare. Însă unul dintre cele mai mari studii realizate până în prezent cu privire la acest subiect raportează „dovezi insuficiente” cu privire la eficiența lor în acest domeniu, mai ales că compoziția lor nu este reglementată oficial.

Unele dintre aceste suplimente vizează în special slăbirea (pierderea în greutate), dar acesta ar fi doar un argument de marketing, așa cum a fost dezvăluit de un studiu publicat de Asociația Europeană pentru Studiul Obezității în revista „Diabetes, Obesity and Metabolism” și prezentat la Congresul european pentru obezitate (ECO), noteaza Sante Magazine. Rezultate: Utilizarea suplimentelor alimentare pe bază de plante „nu poate fi justificată pe baza dovezilor actuale.”

Cercetătorii chiar solicită efectuarea mai multor studii privind siguranța lor pe termen lung, mai ales că, spre deosebire de medicamente, dovada clinică a siguranței și eficacității lor nu este necesară înainte de a fi puse în vânzare.

„Evaluarea noastră riguroasă arată că nu există suficiente dovezi pentru a recomanda aceste suplimente pentru pierderea în greutate. Deși majoritatea par sigure pentru consumul pe termen scurt, acestea nu vor oferi o pierdere în greutate semnificativă din punct de vedere clinic”, spune directorul de studiu Erica Bessell.

Zeci de extracte de plante revizuite, fără rezultate convingătoare

Plantele analizate în studiu au fost:

ceai verde,
garcinia cambogia și mangostan (fructe tropicale),
fasole albă,
efedra (stimulent care crește metabolismul),
mango african,
yerba mate (ceai de plante din frunze și crenguțe ale plantei Ilex paraguariensis),
struguri de vin (folosit în medicina tradițională indiană),
rădăcină de lemn dulce
ciulinul din estul Indiei (utilizat în medicina ayurvedică)

Suplimentele alimentare analizate ar putea conține o plantă întreagă sau combinații de plante ca ingredient activ, compuși naturali izolați din plante și produse de origine animală și au fost prezentați sub formă de pastile, pulberi și lichide.

Cercetătorii deplâng în special faptul că „în unele țări singura cerință este ca acestea să conțină niveluri acceptabile de produse nemedicinale. Studiul lor a constat în efectuarea unei revizuiri a tuturor studiilor comparând efectul suplimentelor pe bază de plante cu placebo asupra pierderii în greutate. Datele au fost extrase din 54 de studii care au implicat 4331 de adulți sănătoși supraponderali sau obezi. Din cauza unei pierderi în greutate de 2,5 kg efectele au fost considerate semnificative clinic. Analiza a arătat că doar un singur agent, fasolea albă, a cauzat pierderea în greutate semnificativă statistic, dar nu clinic mai mare decât placebo (-1,61 kg).

„Suplimentele pe bază de plante pot părea o soluție rapidă la problemele de greutate, dar oamenii trebuie să fie conștienți de cât de puțin știm de fapt”, adaugă Erica Bessell.

„Foarte puține studii de înaltă calitate au fost făcute pe anumite suplimente, cu puține date despre eficacitatea pe termen lung. În plus, multe studii clinice sunt scurte și slab concepute, iar unele nu raportează despre componența suplimentelor studiate. Creșterea enormă a acestei industrii și popularitatea acestor produse subliniază urgența efectuării unor studii mai ample și mai riguroase pentru a avea o asigurare rezonabilă a siguranței și eficacității lor pentru pierderea în greutate”, conchide ea.

Adauga un comentariu