Stiri

Este oficial! In ce an va adera Romania la zona euro

Publicat: 22 nov. 2018
14

Romania va trece in cativa ani la moneda europeana. Comisia Nationala de fundamentare a Planului National de aderare la zona euro va prezenta proiectul de trecere la euro in decembrie. Astfel, proiectul de adoptare include planul de actiune, inclusiv propunerea de calendar, si studiul in baza caruia s-a luat decizia ca incepand cu anul 2024 Romania poate folosi moneda euro, daca ajunge la un PIB pe cap de locuitor de peste 70% fata de cat este cel al zonei euro.

Studiul prevede ca acest grad de convergenta poate fi atins, daca Romania isi mentine, pana atunci, un ritm de crestere economica anuala de aproximativ 4%, care este considerat sustenabil, iar economia zonei euro nu creste cu mai mult de 2%, anual. Proiectul de adoptare a monedei euro arata ca acest grad de convergenta este sustenabil, deoarece Romania are zone agrare intinse, iar agricultura locala tinde sa devina tot mai automatizata. In plus, orase precum Bacau, Craiova, Galati si Iasi au inceput sa se dezvolte puternic, tinzand sa se apropie de nivelul celor din vestul si centrul tarii – Timisoara, Cluj-Napoca si Brasov.

La stabilirea acestei date s-a mai luat in calcul ca perioada optima pentru ca o tara sa fie in perioada de tranzitie la euro, respectiv sa i se aplice Mecanismul cursului de schimb (ERM II), este de doi-trei ani. Romania avea anul trecut un PIB pe cap de locuitor la nivelul de 60% din media zonei euro, in conditiile in care, in 2000, era la 30%, astfel ca a avut cel mai ridicat ritm de convergenta dintre tarile din Uniunea Europeana, in aceasta perioada.

In schimb, spre deosebire de restul tarilor din Europa Centrala si de Est, Romania are probleme din cauza deficitului comercial ridicat, care a ajuns la aproape 10 miliarde de lei, la noua luni. In plus, o parte din acest deficit provine chiar din importurile alimentare ridicate din Unguria si Polonia.

Alta problema a Romaniei este deficitul bugetar, care in ultimii doi – trei ani a fost cu greu metinut sub limita angajata prin Tratatul de la Maastricht, de sub 3% din PIB, in ciuda puternicei cresteri economice.

Aceste probleme, precum si altele conexe, se vor adanci, daca Romania nu atinge un grad de convergenta optim si sustenabil, in momentul in care va trece la euro, mai arata documentul citat.  Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, a afirmat, la 2 noiembrie, ca s-a decis ca Romania sa treaca la moneda euro din 2024, iar intreg calendarul va fi prezentat in decembrie si ca, pana atunci, va fi adoptat un memorandum in acest sens.

La inceputul lunii martie 2018, liderul PSD Liviu Dragnea a anuntat ca, la Congresul PSD din acea zi, s-a decis ca Romania sa treaca la euro incepand cu 2024, partidul adoptand Conventia nationala pentru adoptarea euro pana in 2024. Ulterior, de la finele lunii martie a fost formata Comisia Nationala de fundamentare a Planului national de adoptare a monedei euro. Din zona euro fac parte 19 state dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, care vor deveni 27, incepand din martie 2019, dupa Brexit.

Adauga un comentariu