Diete si regimuri

Este sanatos sa elimini carbohidrații din alimentatie?

Publicat: 30 iun. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Este sanatos sa elimini carbohidrații din alimentatie
Noul coronavirus rămâne 3 ore pe o felie de pâine atinsă de o persoană contaminată

Este sanatos sa elimini carbohidrații? O dietă fără carbohidrați nu este necesară și nici recomandată pentru pierderea în greutate pe termen lung sau pentru o sănătate optimă. Carbohidrații buni, încorporați într-o dietă echilibrată, ajută la prevenirea bolilor, la combaterea îmbătrânirii și la promovarea unui microbiom intestinal sănătos.

Dietele cu conținut scăzut de carbohidrați sunt populare insa. Dar uneori, ele se îndreaptă spre o tendință mai tulburătoare: o eliminare completă a carbohidraților din farfurie. Acest tip de dietă poate deveni și mai restrictiv decât o dietă ketogenă. Într-adevăr, un obiectiv cu carbohidrați zero elimină alimentele benefice și protectoare pentru sănătate decât orice altă dietă.

Ca și în cazul grăsimilor, este mai bine să vă concentrați asupra calității și echilibrului carbohidraților, decât să le eliminați în totalitate. Deoarece dacă carbohidrații răi se găsesc în anumite alimente procesate și în zahăr rafinat, este inutil, chiar periculos, să te privezi de carbohidrați buni. Pierderea și menținerea unei greutăți sănătoase și prevenirea bolilor precum diabetul nu necesită astfel de limite extreme.

Deficiențe alimentare

Eliminarea carbohidraților reduce semnificativ aportul multor nutrienți cheie care se găsesc în alimente, inclusiv vitamine, minerale, antioxidanți, fibre, prebiotice și grăsimi bune. Acest deficit poate afecta potențial funcția imunitară, sănătatea cognitivă și poate crește riscul de boli cronice, inclusiv boli de inimă și Alzheimer.

Este sanatos sa elimini carbohidrații? Probleme digestive

Este recomandat să consumi cel puțin 25 de grame de fibre dietetice pe zi pentru a menține un sistem digestiv sănătos. Acest nutrient important se găsește doar în alimentele care conțin carbohidrați, noteaza Sante Magazine. Anumite tipuri de fibre acționează, de asemenea, ca prebiotice, care servesc ca hrană pentru bacteriile intestinale benefice și promovează astfel imunitatea și sănătatea mentală. Suplimentele de fibre există, dar nu oferă aceleași beneficii ca și fibrele din alimentele întregi.

Efecte secundare

Atunci când o persoană adoptă o dietă drastică pentru prima dată, poate prezenta simptome precum dureri de cap, senzație de confuzie, iritabilitate, amețeli, greață și dureri musculare. Această reacție are loc deoarece creierul, care în general folosește până la 60% din carbohidrații consumați, trebuie să se adapteze la o altă sursă de combustibil.

Este sanatos sa elimini carbohidrații? Dificultăți sociale și psihologice

Orice dietă extremă îngreunează alimentația socială și poate duce la izolare. Pentru alții, neputinta de a suporta restricțiile provoacă vinovăție extremă, chiar depresie. Urmarea unei diete stricte este o tendință care se poate transforma în tulburări alimentare și poate afecta calitatea vieții și sănătatea mintală.

Adauga un comentariu