National

Este tot mai greu să găseşti un cioban în ziua de azi. Fermierii angajează acum oieri din Bangladesh

Publicat: 16 iun. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Este tot mai greu să găseşti un cioban în ziua de azi. Fermierii angajează acum oieri din Bangladesh
Fermierii din Botoșani au ajuns să angajeze oieri din Bangladesh

La Botoşani este criză de ciobani, iar turmele de mioare au ajuns la mila unor oieri din Bangladesh. Acum putem spune că tradiţionala baladă Mioriţa nu mai reflectă de mult realitatea românească, cu atât mai puţin în privinţa baciului moldovean.

Oieri din Bangladesh pentru mioarele de la Botoşani

În nordul Moldovei, la Botoşani, fermierii se plâng de o criză de ciobani, fără precedent, astfel că angajează oieri din Bangladesh. Mulţi fermieri se plâng că ajung să sacrifice din animale deoarece nu are cine să se ocupe de ele. Cu toate că li se oferă salarii de câteva mii de lei, tinerii din sate nu sunt deloc interesaţi de ciobănie.

Botoşaniul este unul dintre judeţele din România cu tradiţie ancestrală în oerit. E o zonă în care fermieri au sute de capete, în special din rasa karakul de Botoşani, unică în Uniunea Europeană. Spre exemplu, în localitatea Popouţi din judeţ se află una dintre cele mai renumite staţiuni de cercetare a ovinelor şi caprinelor din România.

Cu toate acestea, în ultimii ani însă, oieritul se află într-o criză profundă din cauza lipsei forţei de muncă.

Ionică Nechifor, preşedinte al Asociaţiei crescătorilor de ovine Moldovovis şi director al Staţiunii de Cercetare Popăuţi din judeţul Botoşani, spune că această criză a ciobanilor a devenit critică.

„S-a creat aşa o isterie, în sensul ăsta, pleacă în străinătate. Ciobanii mai familişti rămân în satele lor, dar cei mai tineri iau drumul străinătăţii“, a spus Nechifor.

Criză de ciobani a depăşit deja pragul de 50% la nivelul întregului judeţ. Toţi fermierii ajungând să lucreze în cele mai fericite situaţii cu jumătate din efectivul necesar la o stână. Marii fermieri din Botoşani se plâng că nu găsesc forţă de muncă, nici dacă cheltuie 5000 de lei pe un cioban, iar în disperare de cauză, sunt fermieri din Moldova care sunt dispuşi să aducă ciobani din Asia.

„Un coleg de la Piatra Neamţ a făcut un contract cu patru ciobani din Bangladesh“, a mai spus Ionică Nechifor.

De la un scandal între ciobani, s-a ajuns la crimă

Într-o altă ordine de idei, amintim că un bărbat din județul Iași, Ionel Pară, a primit ani grei de pușcărie după ce a luat viața unui coleg de muncă. Cei doi s-au luat la ceartă, iar această bătaie între ciobani a avut un final cu urmări extrem de grave: victima a decedat, iar, în urma acestei întâmplări, Ionel Pară va trebui să stea 15 ani la închisoare pentru omor.

Astfel că, în data de 12 decembrie 2020, Ionel Pară a mers să lucreze cu ziua la o societate agricolă din comuna Scânteia. Bărbatul s-a prezentat chiar în prima zi de muncă vizibil băut și a fost cazat într-o încăpere de la fermă, unde locuia și victima. La sfârșitul zilei, Ionel Pară, victima și un martor au achiziționat băuturi alcoolice și s-au adunat într-un grajd pentru a le consuma. Bărbatul i-a cerut victimei o țigară, iar, când aceasta a refuzat să îi dea, au început să se certe.

„În aceste momente, martorul a ieşit afară pentru a urina şi s-a deplasat lângă gardul situat la mică distanţă de grajd. Uitându-se prin fereastra camerei unde au rămas cei doi, martorul l-a observat pe inculpatul Ionel Pară cum a luat o secure aflată lângă o sobă metalică şi i-a aplicat victimei o lovitură la nivelul capului. Victima se afla aplecată peste pat, cu capul spre geam, iar după lovitură a căzut ,,grămadă” la pământ. Văzând agresiunea, martorul s-a speriat şi a alergat să alerteze persoanele din fermă. A revenit la grajd, unde l-a văzut pe inculpat așezat pe pat şi bând din vinul victimei. Acesta se afla în continuare căzută la pământ. Martorul a verificat semnele vitale ale victimei (a încercat să îi găsească pulsul, nu a reușit și a pus o brichetă aprinsă în zona feţei victimei, dar a constatat că nu mai respiră)”, au relatat judecătorii ieșeni.

Lăsând deoparte aceste incidente săvârșite din cauza aburilor alcoolului, criza ciobanilor a devenit serioasă pentru fermierii din județul Neamț, de vreme ce au ajuns să angajeze oieri din Bangladesh.

Adauga un comentariu