Titlurile zilei

Este un loc-simbol din Iași și are o poveste unică! Acum, se află într-un mare pericol și este la un pas de dispariție – GALERIE FOTO

Publicat: 15 mai 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Este un loc-simbol din Iași și are o poveste unică Acum se află într-un mare pericol și este la un pas de dispariție - GALERIE FOTO
Biserica "Sfântul Ierarh Nicolae", sat Poiana cu Cetate, comuna Grajduri, unde se află vestigiile unei cetăți, cu simboluri misterioase, aflată în ruină și cu ziduri distruse. Reconstruirea înseamnă dispariția monumentului.

Un loc-simbol din Iași și cu o poveste unică se află într-un mare pericol și la un pas de dispariție! Inclusiv Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și al Bucovinei, are în atenție întreaga situație. Este vorba despre Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae”, sat Poiana cu Cetate, comuna Grajduri, unde se află vestigiile unei cetăți, cu simboluri misterioase, aflată în ruină și cu ziduri distruse. Din păcate, proiectul ce vizează restaurarea și reabilitarea monumentului istoric a fost amânat la ședința Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice de la Direcția Județeană pentru Cultură Iași

Este unul dintre cele mai importante locuri din Iași! Este vorba despre Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae”, sat Poiana cu Cetate, comuna Grajduri, unde se află vestigiile unei cetăți, cu simboluri misterioase, aflată în ruină și cu ziduri distruse. În acest context, inclusiv Înaltpreasfințitul (ÎPS) Teofan, Mitropolitul Moldovei și al Bucovinei, este implicat. Dacă nu se găsesc soluții rapide și corecte de reabilitare, monumentul-simbol riscă să dispară. Este vorba despre Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae”, sat Poiana cu Cetate, comuna Grajduri și de Ansamblul Curții Domnești din orașul Hârlău. Recent, încă o dată, proiectul ce vizează restaurarea și reabilitarea monumentului istoric a fost amânat la ședința Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice (CZMI) de la Direcția Județeană pentru Cultură (DJC) Iași.

„Poiana cu Cetate” și „Biserica lui Cujbă” sunt de o valoare culturală, monumentală și spirituală inestimabilă

De reliefat că, încă din 2020, parohul de la Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae”, sat Poiana cu Cetate, comuna Grajduri, a inițiat un proiect de reabilitare și restaurare a valoroaselor vestigii. „Poiana cu Cetate” și „Biserica lui Cujbă” sunt de o valoare culturală, monumentală și spirituală inestimabilă. Aici, specialiștii arată că reconstruirea ar însema dispariția monumentulului „Poiana cu Cetate”. În acest context, inclusiv în februarie 2021, Comisia Zonală a Monumentelor Istorice (CZMI) a avut programată o nouă discuție pe acest plan.

Totuși, cea mai bună soluție ar fi ca, lângă vestigii, să fie ridicată o altă biserică și cea veche să fie conservată. Obiectivul, cu numărul 3.363 din 25 noiembrie 2020, se află în faza de Documentație de avizare a lucrărilor de intervenție (DALI). Proiectanți sunt arh. Cristina Andrei și arh. Daniel Vișan, elaborator S.C. Atelier de Proiectare Vișan S.R.L.. Beneficiar este Parohia „Sfântul Nicolae”, Poiana cu Cetate. Regimul de protecție: IS-II-m-B-04225, Biserica lui Cujbă, sat Poiana cu Cetate, comuna Grajduri.

Apel public pentru a demara procesul de reabilitare a unui celebru monument istoric de la „Biserica lui Cujbă” din localitatea ieșeană „Poiana cu Cetate”

De reamintit că, la finalul lui 2020, proprietarul a făcut un apel disperat pentru salvarea sa de la ruină și dispariție. O parte din studiile necesare restaurării bisericii au fost deja realizate, însă pentru a finaliza proiectul tehnic în vederea restaurării „Bisericii lui Cujbă” sunt necesari 100.000 lei. Dacă sunt prieteni ai Sf. Nicolae care doresc să ne ajute, contul parohiei este următorul: RO33RNCB0175165162340001″, anunța, pe o rețea de socializare, proprietarul. În contextul dat, deja, Direcția Județeană pentru Cultură (DJC) Iași a susținut acest demers cu suma de 15.000 de lei, banii din veniturile proprii ale instituției.

Legat de toate acestea, trebuie menționat că „Poiana cu Cetate” și „Biserica lui Cujbă” sunt dovezi materiale unicat ce țin de trecutul județului Iași. Aflat undeva la 20 de kilometri sud de orașul Iași, pe drumul vechi al Țarigradului (actualul Istanbul din Turcia), satul „Poiana cu Cetate” este amintit documentar pentru prima dată în prima jumătate a secolului al XV-lea, când era amintită o cetate a lui Duma Negru. În următoarele două secole, documentele ne vorbesc despre o poiană numită „cu Cetate”, aflată în proprietatea Mănăstirii Bârnova, nume care face trimitere, evident, la cetatea lui Duma Negru, ce s-ar afla în zonă.

De reliefat că la mijlocul secolului al XVII-lea, marele vornic Ionasco Cujbă ridica o frumoasă biserică de piatră, probabil la marginea amintitei poieni

De reliefat că la mijlocul secolului al XVII-lea, marele vornic Ionasco Cujbă ridica o frumoasă biserică de piatră, probabil la marginea amintitei poieni, spre fostul sat Răuleni (azi, cătun al satului Protopopești, com. Tăcuta, județul Vaslui), la doar trei kilometri sud de „Poiana cu Cetate”, unde, probabil, a avut și o curte. De altfel, cercetările arheologice de suprafață au pus în evidență existența unei așezări din secolul al XVII-lea în jurul bisericii, care formează nucleul actualului sat.

Cutremurele de la sfârșitul secolului al XVII-lea și cel de la începutul veacului următor au dus la prăbușirea bolții bisericii, care avea să fie refăcută din cărămidă, fiind încă în funcțiune la mijlocul secolului al XIX-lea. Vremurile au făcut însă ca aceasta să fie abandonată și, astăzi, biserica cu o arhitectură deosebită să fie doar o ruină. Apoi, în partea de vest a satului, în Pădurea Bordea dintr-o altă poiană frumoasă ce datează cel mai probabil din secolul al XVIII-lea, călugării de la Mănăstirea Bârnova au organizat un schit, cu o mică biserică de piatră, aflată și ea astăzi în ruină.

Adauga un comentariu