Actualitate

Este una dintre cele mai mari fraude din Iasi! Judecatorii vor sa faca lumina intr-un jaf de aproape 3 milioane euro

Publicat: 21 oct. 2016
1
@ Firma implicata facea parte dintr-o retea de societati evazioniste controlate de cetateni de etnie rroma din localitatile Grajduri si Lunca Cetatuii @ Judecatorii au vrut sa instituie sechestru asigurator pentru recuperarea banilor, dar s-a constatat ca firma nu are niciun fel de bunuri
 
In urmatoarele zile, judecatorii ieseni vor pronunta sentinta judecatoreasca intr-un dosar de evaziune fiscala in care statul a fost prejudiciat cu circa 2,7 milioane euro. Avand in vedere ca inaintea de a pronunta o sentinta definitiva in acest dosar magistratii au solicitat celorlalte institutii o serie de date pentru a institui sechestru asigurator pe bunurile firmei, se poate deduce ca cel mai probabil administratorii firmei vor fi condamnati.

Firma se numeste Mar Cim Forest SRL si a intrat in faliment imediat dupa ce inspectorii Fiscului iesean au constatat ca prin tot felul de afaceri evazioniste, administratorii societatii au prejudiciat statul cu 8.588.521 lei. Intre timp, dupa deschiderea procedurii de faliment s-a constatat ca datoriile totale catre bugetul statului sunt de 11.247.201 lei, iar Administratia Fondului pentru Mediu are de recuperat 100.201 lei. Prin urmare, datoriile totale ale firmei sunt de 11.347.402 lei, adica circa 2,7 milioane euro. Pentru prejudiciul cauzat statului, la sfarsitul anului trecut, procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Iasi l-au trimis in judecata pe Marian Stanescu zis Dragos. 

De asemenea, un alt administrator al firmei, o anume Elena Scumpu, are calitatea de parte responsabila civilimente in acest dosar, urmand a fi executata silit in vederea recuperarii prejudiciului in cazul in care se va pronunta o sentinta de condamnare. La ultimul termen de judecata, magistratii Tribunalului Iasi au stabilit ca in acest dosar penal, care are numarul 7376/99/2015, vor pronunta o sentinta in saptamana care urmeaza, pe data de 26 octombrie. Tot la termenul trecut, judecatorii au incercat sa instituie sechestru pe bunurile firmei, pentru a fi siguri ca vor recupera prejudiciul, dar au constatat ca societatea nu are patrimoniu.

„Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara a transmis la solicitarea Tribunalului Iasi- Sectia penala, in dosarul penal nr.7376/99/2015, avand ca obiect infractiuni de evaziune fiscala prin care se solicita individualizarea bunurilor imobile incrise in cartea funciara, in vederea notarii sechestrului asigurator, ca Marc Cim Forest nu figureaza cu bunuri inscrise in cartea funciara. De asemenea, debitorul Mar Cim Forest nu prezinta intrari, iesiri de imobilizari si nici stocuri de imobilizari. Facem mentiunea ca nu sunt stocuri de marfa sau de materii prime, debitorul nu are punct lucru, activitatea s-a desfasurat prin sediu social”, se arata intr-un raport al administratorului judiciar. Prin urmare, chiar daca cei implicati in aceasta frauda vor fi condamnati, statul nu va avea de unde sa-si recupereze prejudiciul.
 

Evaziune cu facturi false
 
Dupa cum s-a precizat mai sus, prejudiciul adus statului prin afaceri evazioniste se ridica la 8.588.521 lei, iar jumatate din  suma, adica exact 4.046.734 lei, reprezinta TVA, care trebuia achitat intr-o perioada de 3 ani. Diferenta pana la 8,5 milioane reprezinta impozit pe profit, care nici macar nu a fost evidentiat in contabilitate, daramite sa mai fie si virat bugetului statului. Afacerile verificate de Fisc s-au derulat in perioada octombrie 2009- aprilie 2013 si au constat in special in comercializarea unor cantitati mari de fier vechi.

Potrivit unor surse, SC Mar Cim Forest SRL este una din firmele care au realizat venituri impresionante din demontarea complexelor industriale construite pe vremea vechiului regim in Zona Industriala. Pentru a se sustrage de la plata impozitelor, acestia au incercat sa inregistreze in contabilitate unele cheltuieli fictive. In timpul controlului efectuat de Fisc, reprezentantii firmei au prezentat niste facturi reprezentand achizitii de bunuri care nu s-au efectuat niciodata.

Pe masura ce verificarile au avansat, s-a putut constata ca respectivele facturi au fost trimise de societati comerciale fantoma. Este vorba despre societati comerciale care sunt inactive de ani de zile. Printre acestea se numara SC Aurovox Impex Grup SRL, inactiva din noiembrie 2012, Metal Fin Stil SRL, inactiva din iunie 2012, si Euroconnexion SRL, din mai 2011. In ceea ce priveste impozitul pe profit, firma nu a declarat corect veniturile tocmai pentru a nu plati bani la stat. 

Comentarii
  • Afacerile verificate de Fisc s-au derulat in perioada octombrie 2009- aprilie 2013 si au constat in special in comercializarea unor cantitati mari de fier vechi ,santem in 2016 si ANAF amendeaza babute pe la coltul pietelor,tonetari si buticuri nu se va recupera nici un ban de la zgaroi stati linistiti ,,,,,,Judecatorii vor sa faca lumina intr-un jaf de aproape 3 milioane euro cred ca trebuie sa se adreseze celor de la E.ON Energie România

  • IN MARE PARTE VINA ESTE A ANAFULUI PENTRU CA AVEAU POSIBILITATEA SA STOPEZE ACESTE FAPTE DIN PRIMA SAU MAXIM A DOUA LUNA CAND S-A DEPUS DECLARATIA 394 ,CA PRIN INTRODUCEREA DATELOR NUMAI ANAF VEDE DACA FIRMELE SUNT ACTIVE SAU NU. AU ASTEPTAT INTENTIONAT SA TREACA MULT TIMP PENTRU A SE ADUNA PENALITATI CA ATUNCI CAND SE INCASEAZA SA-SI IA PARTEA PRIN PROCENTUL DE RECUPERARE. SA AVEM IN VEDERE CA MAJORITATEA MEDIULUI DE AFACERI ARE O PREGATIRE MEDIE IAR UNELE FAPTE LE INTERPRETEAZA INGINERII LEGALE IAR DACA ANAF AR INTERVENI LA TIMP NU SAR MAI AJUNGE LA ASEMENEA VALORI IRECUPERABILE , TRANSFORMATE SI IN FAPTE PENALE. ESTE INUMAN SA VEZI CUM CINEVA GRESESTE SI SA ASTEPTI CA SUMA SUMA, FAPTA, SA SE TRANSFORME IN PENAL.

Adauga un comentariu