Religie

Esti asaltat de probleme peste puterile tale? Rosteste aceste trei cuvinte si vei vedea ce se intampla

Publicat: 20 oct. 2017
14

Esti asaltat de probleme peste puterile tale? Rosteste aceste trei cuvinte! La rasunetul acestor cuvinte, atunci cand navalesc multime de ganduri ale intristarii si trandaviei, vrajmasii se cutremura si se intorc, fugind.
In vremea incercarilor si a necazurilor, atunci cand inima este inconjurata, impresurata de gandurile indoielii, putinatatii de suflet, nemultumirii, cartirii, trebuie sa ne silim a repeta adesea, fara graba, cu luare aminte, cuvintele „Slava lui Dumnezeu!”
Cel ce va crede intru simplitatea inimii sfatul infatisat aici, si il va pune la incercare atunci cand se va ivi nevoia, acela va vedea minunata putere a slavoslovirii lui Dumnezeu, acela se va bucura de aflarea unei noi cunostinte atat de folositoare, se va bucura de aflarea unei arme atat de puternice si lesnicioase impotriva vrajmasilor ganditi.
Singur rasunetul acestor cuvinte rostite atunci cand navalesc multime de ganduri ale intristarii si trandaviei, singur rasunetul acestor cuvinte rostite cu silire de sine, parca numai cu gura si parca in vazduh, este de-ajuns ca toate capeteniile vazduhului sa se cutremure si sa se intoarca, fugind.

***

Acatistul de multumire „Slava lui Dumnezeu pentru toate!”

Condacul 1
Imparate al veacurilor, Cel ce nu suferi stricaciune, Tu tii in dreapta Ta toate cararile vietii omenesti cu puterea proniei Tale celei mantuitoare. Iti multumim pentru binefacerile Tale cele aratate si cele ascunse, pentru viata pamanteasca si pentru cerestile bucurii ale imparatiei Tale. Arata-ne si de acum inainte mila Ta, celor care cantam: Slava Tie, Dumnezeule, in veci!
Icosul 1
Venit-am pe lume prunc slab si neajutorat, dar ingerul pazitor a intins aripi luminoase, ocrotind leaganul copilariei mele. Dragostea Ta straluceste de atunci peste toate cararile mele, in chip minunat calauzindu-ma catre lumina vesniciei. Cu slava s-au aratat, din prima zi si pana acum, darurile Proniei Tale cele imbelsugate. Iti multumesc si strig cu toti cei care Te cunosc pe Tine:
Slava Tie, Celui ce m-ai chemat la viata,
Slava Tie, Celui ce mi-ai aratat frumusetea lumii,
Slava Tie, Celui ce ai deschis inaintea mea cerul si pamantul ca pe o carte vesnica a intelepciunii,
Slava vesniciei Tale, ce se arata in lumea cea vremelnica,
Slava Tie, pentru milele Tale cele aratate si cele ascunse,
Slava Tie, pentru fiecare suspinare a incercarilor mele,
Slava Tie, pentru fiecare pas al vietii, pentru fiecare clipa de bucurie,
Slava Tie, Dumnezeule, in veci!

Citeste si Marturisire: ”Mama s-a vindecat de cancer prin rugaciuni la Maica Domnului si la sfinti!”

Condacul al 2-lea
Doamne, ce bine e sa fii oaspetele zidirii Tale: vantul bine-inmiresmat, muntii care tind spre cer, apele ca niste oglinzi nemarginite in care se rasfrang aurul razelor si curgerea usoara a norilor, intreaga fire sopteste tainic, toata e plina de mangaiere, pasarile si dobitoacele poarta pecetea iubirii Tale. Binecuvantat este pamantul cu frumusetea cea degrab trecatoare care desteapta dorul de vesnicul locas unde intru nestricacioasa frumusete se aude cantarea: Aliluia!
Icosul al 2-lea
M-ai adus in viata aceasta ca intr-un rai preasfant. Am vazut cerul ca un potir albastru si adanc, in azurul caruia canta pasarile, am ascultat fosnetul plin de pace al padurii si susurul dulce-glasuitor al apelor, m-am infruptat din roadele bine-miresmate si dulci, ca si din mierea cea parfumata. Ce bine e la Tine pe pamant, si cata bucurie sa fii oaspetele Tau!
Slava Tie, pentru praznicul vietii,
Slava Tie, pentru buna mireasma a lacramioarelor si trandafirilor,
Slava Tie, pentru felurimea cea desfatata a roadelor si a semintelor,
Slava Tie, pentru stralucirea de giuvaer din roua diminetii,
Slava Tie, pentru surasul desteptarii scaldate in lumina,
Slava Tie, pentru frumusetea zidirii mainilor Tale,
Slava Tie, pentru viata veacului acesta, prevestitoare a celei ceresti,
Slava Tie, Dumnezeule, in veci!

Condacul al 3-lea
Prin puterea Sfantului Duh imprastie mireasma orice floare: adiere tihnita de parfum, gingasa alcatuire de culori, frumusetea Celui Mare intru cele smerite. Lauda si cinste Facatorului de viata Dumnezeu, Cel Care a incununat tarina cu aurul spicelor si cu azurul albastrelelor, iar sufletul cu bucuria vederii celor tainice. Veseliti-va si-I cantati Lui: Aliluia!
Icosul al 3-lea
Cat de minunat esti in praznicul primaverii, cand se trezeste la viata toata faptura si de prin mii de parti striga cu bucurie catre Tine: Tu esti Izvorul vietii, tu esti Biruitorul mortii! Mangaiate de lumina lunii si de cantecele privighetorilor, stau vaile si codrii in vesminte de nunta, intreaga lume este mireasa Ta, ea il asteapta pe Mirele nestricacios. Daca astfel imbraci Tu iarba campului, cum oare ne vei preschimba in veacul invierii ce va sa fie, cum vor lumina trupurile noastre, iar sufletele cum vor straluci?
Slava Tie, Celui ce ai scos dintru intunecimile pamantului felurite culori si gusturi si miresme,
Slava Tie, pentru zidirea cea primitoare si bogata in mangaiere,
Slava Tie, ca ne-ai inconjurat cu mii si mii de fapturi,
Slava Tie, pentru adancul intelepciunii Tale, care si-a pus pecetea peste intreaga lume,
Slava Tie, cu evlavie sarut urmele pasilor Tai nevazuti,
Slava Tie, Celui ce ai aprins inaintea noastra lumina cea stralucitoare a vietii vesnice,
Slava Tie, pentru nadejdea vietii nestricacioase, nepieritoare, desavarsite,
Slava Tie, Dumnezeule, in veci!

Citeste si Acatist Acoperamantul Maicii Domnului

Condacul al 4-lea
Cu cata dulceata ii indestulezi pe cei ce se gandesc la Tine, ce Facator de viata este Cuvantul Tau cel Sfant! Mai placuta decat untdelemnul si mai dulce decat fagurii este impreuna-grairea cu Tine. Rugaciunea adusa Tie prinde viata si se inaripeaza: cu ce cutremur se umple atunci sufletul si cat de marete si pline de talc apar atunci viata si faptura toata! Unde nu esti Tu – acolo e pustiu. Unde esti Tu – acolo e bogatia sufletului, acolo se revarsa, ca un suvoi de apa vie, cantarea: Aliluia!
Icosul al 4-lea
Cand se lasa peste pamant apusul, cand se impart odihna somnului obstesc si la caderea zilei linistea se asterne, eu vad camara Ta sub chipul palatelor stralucitoare si a pridvoarelor de nori ale amurgului. Foc si porfira, aur si azur graiesc prorocind despre frumusetea cea negraita a corturilor Tale si cu glas de praznuire striga:
Slava Tie, in ceasul tihnit al inserarii,
Slava Tie, Celui ce ai revarsat asupra lumii mare liniste,
Slava Tie, pentru raza de ramas-bun a soarelui care apune,
Slava Tie, pentru odihna somnului adanc,
Slava Tie, pentru bunatatea Ta care se arata in intuneric, cand lumea toata pare a fi departe,
Slava Tie, pentru rugaciunile smerite ale sufletului,
Slava Tie, pentru desteptarea fagaduita spre bucuria vesnicei zile neinserate,
Slava Tie, Dumnezeule, in veci!

Condacul al 5-lea
Nu sunt cumplite viforele vietii pentru acela in al carui suflet straluceste faclia focului Tau. Imprejur – vreme rea si intuneric, groaza si urlet de vijelie; iar in sufletul lui e pace si lumina: acolo e Hristos! Si inima canta: Aliluia!
Icosul al 5-lea
Vad cerul Tau stralucitor de stele. O, cat esti de bogat si cate lumini ai! Prin razele indepartatilor luminatori ma priveste vesnicia; sunt asa mic si neinsemnat, dar cu mine este Domnul si pretutindeni sunt pazit de dreapta Lui cea iubitoare.
Slava Tie, pentru necontenita Ta purtare de grija,
Slava Tie, pentru oamenii pe care pronia Ta mi i-a adus in cale,
Slava Tie, pentru dragostea rudelor, pentru daruirea prietenilor,
Slava Tie, pentru blandetea dobitoacelor care-mi slujesc,
Slava Tie, pentru clipele luminoase ale vietii mele,
Slava Tie, pentru bucuriile limpezi ale inimii,
Slava Tie, pentru fericirea de a trai, de a ma nevoi si de a contempla,
Slava Tie, Dumnezeule, in veci!

Citeste si Minunea mare a Sfintei Parascheva de la Iasi – Marturie: „trebuia sa ajung intr-un carut cu rotile, dar Sfanta m-a vindecat! Am spus aceasta rugaciune”

Condacul al-6-lea
Cat esti de maret si de apropiat intru cumplita suflare a furtunii, cum se vadeste atotputernicia mainii Tale in serpuirea fulgerelor orbitoare: minunata este maretia Ta. Glasul Domnului peste campii si in fosnetul codrilor, glasul Domnului in purcederea tunetelor si ploii, glasul Domnului peste ape multe. Laudat fii in vuietul muntilor care scuipa foc. Tu scuturi pamantul ca pe un vesmant; Tu inalti pana la cer valurile marii. Lauda Tie, Celui ce ai smerit trufia omeneasca, facand sa se inalte strigat de pocainta: Aliluia!
Icosul al-6-lea
Ca fulgerul cand lumineaza camarile ospatului si dupa el par jalnice toate facliile, asa ai stralucit si Tu in sufletul meu, fara de veste, la vremea celor mai mari bucurii ale mele; iar dupa lumina Ta de fulger, ce palide, intunecate si firave pareau aceste bucurii… Sufletul meu nazuieste spre Tine!
Slava Tie, hotar al celor mai inalte visuri omenesti,
Slava Tie, pentru setea noastra nepotolita dupa impartasirea cu Dumnezeu,
Slava Tie, Celui ce ai aprins in noi nemultumirea numai cu viata cea de pe pamant,
Slava Tie, Celui ce faci din noi fii ai luminii invesmantandu-ne cu cele mai gingase raze ale Tale,
Slava Tie, Celui ce ai zdrobit puterea duhurilor intunericului si ai sortit tot raul spre nimicire,
Slava Tie, pentru descoperirile Tale;
Slava Tie, pentru fericirea de a Te simti si de a vietui cu Tine,
Slava Tie, Dumnezeule, in veci!

Condacul al-7-lea
In sanul minunatei simfonii care ne infasoara cu bogatele ei armonii se face auzita chemarea Ta. Tu ne descoperi pridvorul imparatiei ce va sa fie in dulceata cantarilor, in minunatele acorduri ale sunetelor, in simtirea inalta din glasuirea lor, in stralucirea lucrarii artistului. Orice adevarata frumusete ne poarta sufletul spre Tine, ca o puternica chemare, facandu-ne sa inaltam cu glas de sarbatoare cantarea: Aliluia!
Icosul al-7-lea
Cu pogorarea Sfantului Tau Duh, Tu luminezi si faci sa rodeasca arta pictorilor, inspiratia poetilor, gandirea savantilor. Cu puterea cunoasterii de sus patrund ei legile Tale, luminandu-ne adancul intelepciunii Tale de Ziditor. Lucrarile lor si fara de voie Te marturisesc: O, cat esti de mare in operele lor, cat esti de mare in omul pe care Tu L-ai facut!
Slava Tie, Celui ce Ti-ai aratat puterea in legile ce carmuiesc zidirea,
Slava Tie, ca toata faptura e plina de legile pe care i le-ai randuit,
Slava Tie, pentru tot ce ni s-a descoperit prin harul Tau,
Slava Tie, pentru ceea ce cu intelepciune ne-ai ascuns,
Slava Tie, pentru geniul mintii omenesti,
Slava Tie, pentru puterea de a lucra cele de folos,
Slava Tie, pentru limbile de foc ale inspiratiei,
Slava Tie, Dumnezeule, in veci!

Citeste si Rugaciune deosebit de puternica catre Sfantul Prooroc Ilie! Cine spune aceasta rugaciune de ziua pomenirii lui va avea binecuvantarea si ocrotirea sfantului

Condacul al-8-lea
Cat de apropiat esti de noi in ziua bolii! Tu Insuti cercetezi pe cei bolnavi, Tu Insuti Te apleci spre patul celui suferind. Si inima lui sta de vorba cu Tine. Tu luminezi sufletul cu pace in vremea grelelor patimiri si scarbe, Tu trimiti ajutor neasteptat. Tu mangai, Tu cercetezi cu dragoste si mantui, Tie iti inaltam cantare: Aliluia!
Icosul al-8-lea
Cand, prunc fiind, Te-am chemat cu intelegere pentru prima oara, mi-ai implinit rugaciunea si mi-ai adumbrit sufletul cu pacea harului Tau. Atunci am inteles ca Tu esti bun si fericiti sunt cei care alearga la Tine. Am inceput a Te chema din ce in ce mai des, iar acum strig:
Slava Tie, Celui ce plinesti cererea mea pentru cele bune;
Slava Tie, Celui ce veghezi necontenit asupra mea;
Slava Tie, Celui ce tamaduiesti neputintele si scarbele cu trecerea vindecatoare a timpului;
Slava Tie, Celui ce singur stii de ce ingadui sa fim prigoniti pe nedrept;
Slava Tie, Celui prin Care nici o pierdere nu e de neinlocuit si tuturor le daruiesti viata de veci;
Slava Tie, Celui ce faci nepieritor tot lucrul cel inalt si bun;
Slava Tie, Celui ce ne-ai fagaduit reintalnirea cea dorita cu cei de aproape ai nostri adormiti intru nadejdea invierii;
Slava Tie, Dumnezeule, in veci!

Condacul al-9-lea
De ce zambeste tainic toata faptura in zilele de praznic? De ce atunci se revarsa in inima o minunata usurare, fara asemanare cu cele pamantesti si insusi vazduhul devine altar si biserica purtatoare de lumina? E adierea harului Tau, e stralucirea Taborului, cerul si pamantul canta atunci lauda: Aliluia!
Icosul al-9-lea
Cand m-ai insuflat spre a sluji aproapelui, luminandu-mi sufletul cu umilinta, atunci una din razele Tale nenumarate a cazut asupra inimii mele, si ea s-a facut purtatoare de lumina, fier in vapaie: am privit chipul Tau tainic si neapropiat
Slava Tie, Celui ce ai preschimbat viata noastra cu faptele bunatatii,
Slava Tie, Celui ce ai pecetluit cu negraita dulceata fiecare din poruncile Tale,
Slava Tie, Celui ce Te salasluiesti in chip nevazut acolo unde adie buna mireasma a milostivirii,
Slava Tie, Celui ce ne-ai trimis nereusite si scarbe, ca sa ne intoarcem ochii spre suferinta celorlalti,
Slava Tie, Celui ce ai pus mare rasplata in insasi fapta buna,
Slava Tie, Celui ce primesti avantul spre cele inalte,
Slava Tie, Celui ce invalui cu iubirea mai presus de toate,
Slava Tie, Dumnezeule, in veci!

Citeste si Sfatul Parintelui Cleopa pentru toti credinciosii! De ce nu e bine sa rostesti cuvantul „noroc”

Condacul al 10-lea
Un lucru destramat in pulbere nu se ridica la loc, dar Tu invii pe cei a caror constiinta s-a stins si intorci la frumusetea cea dintai sufletele ce o pierdusera fara nadejde. Cu Tine nimic nu e cu neputinta de indreptat. Tu esti cu totul dragoste. Tu esti Cel ce pe toate le zidesti, si Cel ce iarasi dai viata. Pe Tine Te laudam cantand: Aliluia!
Icosul al 10-lea
Dumnezeul meu, Cel ce cunosti caderea ingerului trufas al zorilor, mantuieste-ma cu harul tau, nu ma lasa sa ma indepartez de Tine si nu-mi da sa ma indoiesc de Tine. Da auzului meu agerime, ca sa aud in toate clipele vietii mele glasul Tau tainic si sa-Ti strig Tie, Celui vesnic:
Slava Tie, pentru minunatele potriviri de intamplari pe care le-a randuit pronia Ta,
Slava Tie, pentru presimtirile daruite de har,
Slava Tie, pentru povetele glasului tainic,
Slava Tie, pentru descoperirile din vis si din trezie ale cuviosilor Tai,
Slava Tie, Celui ce zadarnicesti planurile nefolositoare,
Slava Tie, Celui ce ne trezesti prin suferinte din betia patimilor,
Slava Tie, Celui care smeresti spre mantuire trufia inimii,
Slava Tie, Dumnezeule, in veci!

Condacul al 11-lea
Prin lantul de gheata al veacurilor simt suflul fierbinte al Dumnezeirii Tale si dragostea Ta de oameni. Tu esti aproape, sorocul vremurilor se apropie. Vad Crucea Ta: ai indurat-o pentru mine; in pulbere se asterne duhul meu inaintea Crucii: aici e praznicul iubirii si al mantuirii, aici nu inceteaza in veci lauda: Aliluia!
Icosul al 11-lea
Fericit cel care va cina in imparatia Ta, insa Tu m-ai impartasit inca de pe pamant de aceasta fericire. De cate ori nu mi-ai intins cu dreapta Ta dumnezeiasca Trupul si Sangele Tau iar eu, mult pacatosul am primit stiutele Taine si am simtit iubirea Ta cea negraita si mai presus de fire?
Slava Tie, pentru puterea harului Tau cel necuprins si de viata facator,
Slava Tie, Celui ce ai inaltat Biserica Ta ca adapost lumii ostenite,
Slava Tie, Celui ce ne-ai nascut a doua oara prin apele cele de viata facatoare ale Botezului.
Slava Tie, caci Tu intorci celor care se pocaiesc neprihanirea crinilor,
Slava Tie, adanc nesecat al iertarii,
Slava Tie, pentru paharul vietii si pentru painea bucuriei vesnice,
Slava Tie, Celui ce ne-ai ridicat spre cer,
Slava Tie, Dumnezeule, in veci!

Condacul al 12-lea
De multe ori am privit cum se rasfrangea slava Ta pe chipurile celor raposati. Cum straluceau de nepamanteasca frumusete si bucurie, cat de nematerialnice pareau trasaturile lor: cu adevarat era praznicul fericirii si al odihnei in sfarsit atinse; tacerea lor striga spre Tine. In ceasul sfarsitului, lumineaza si sufletul meu, cel care striga: Aliluia!
Icosul al 12-lea
Ce inseamna laudele mele inainte Ta! Eu nu am auzit cantarea heruvimilor – aceasta este partea sufletelor inalte – dar stiu cum Te slaveste firea. Am privit iarna cum, sub tacerea lunii, intreg pamantul iti aduce tihnita rugaciune, invesmantat in haina alba, stralucind de nestematele zapezii. Am vazut cum se bucura de Tine soarele care rasare si am auzit corurile pasarilor slavoslovind. Am auzit cum fosnesc codrii, canta vanturile si apele susura cu taina despre Tine, am auzit cum Te propovaduiesc cetele luminatorilor prin miscarea pe care le-ai randuit-o, cu intelepciune, pe nesfarsitele intinderi. Ce e lauda mea! Firea este ascultatoare, iar eu nu sunt. Atata cat traiesc si vad dragostea Ta, ravnesc sa-Ti multumesc, sa ma rog Tie si sa strig:
Slava Tie, Celui ce ne-ai aratat lumina,
Slava Tie, Celui ce ne-ai iubit cu dragoste adanca, nemasurata si dumnezeiasca,
Slava Tie, Celui ce ne umbresti cu lumina, cu cetele sfintilor si ingerilor Tai,
Slava Tie, Prea-Sfantule Parinte, Care ne-ai chemat sa dobandim imparatia Ta,
Slava Tie, Duhule Sfinte, Soare de Viata Facator al veacului ce va sa vina,
Slava Tie, Fiule al lui Dumnezeu, incepatura a mantuirii noastre,
Slava Tie, pentru toate, Treime Dumnezeiasca si Preabuna,
Slava Tie, Dumnezeule, in veci!

Citeste si In timp ce slujea in biserica, a vazut in spatele lui o lumina puternica. Tu crezi in ingeri?

Condacul al 13-lea
O, Preabuna si de Viata-Facatoare Treime, primeste multumire pentru toate milele Tale si ne arata vrednici de binefacerile Tale ca, inmultind talantii care ne-au fost incredintati, sa intram in vesnica bucurie a Domnului nostru cantand cantare de biruinta: Aliluia! (acest condac se zice de trei ori)

Apoi iarasi se zice Icosul intai
Venit-am pe lume prunc slab si neajutorat, dar ingerul pazitor a intins aripi luminoase, ocrotind leaganul copilariei mele. Dragostea Ta straluceste de atunci peste toate cararile mele, in chip minunat calauzindu-ma catre lumina vesniciei. Cu slava s-au aratat, din prima zi si pana acum, darurile Proniei Tale cele imbelsugate. Iti multumesc si strig cu toti cei care Te cunosc pe Tine:
Slava Tie, Celui ce m-ai chemat la viata,
Slava Tie, Celui ce mi-ai aratat frumusetea lumii,
Slava Tie, Celui ce ai deschis inaintea mea cerul si pamantul ca pe o carte vesnica a intelepciunii,
Slava vesniciei Tale, ce se arata in lumea cea vremelnica,
Slava Tie, pentru milele Tale cele aratate si cele ascunse,
Slava Tie, pentru fiecare suspinare a incercarilor mele,
Slava Tie, pentru fiecare pas al vietii, pentru fiecare clipa de bucurie,
Slava Tie, Dumnezeule, in veci!

Si Condacul 1
Imparate al veacurilor, Cel ce nu suferi stricaciune, Tu tii in dreapta Ta toate cararile vietii omenesti cu puterea proniei Tale celei mantuitoare. Iti multumim pentru binefacerile Tale cele aratate si cele ascunse, pentru viata pamanteasca si pentru cerestile bucurii ale imparatiei Tale. Arata-ne si de acum inainte mila Ta, celor care cantam: Slava Tie, Dumnezeule, in veci!
Sfantul Ignatie Briancianinov
Surse: Cuvinte catre cei care vor sa se mantuiasca.

preluat de pe ganduridinierusalim
Adauga un comentariu