Boli si tratamente

Esti fumatoare? Nicotina creste riscul imbolnavirii de cancer mamar

Publicat: 21 mart. 2013

Nicotina, substanta care ii face pe oameni sa fie dependenti de fumat, poate provoca totodata aparitia unor tumori canceroase, fiind pentru prima data in istorie inclusa pe lista substantelor chimice din tigari care pot cauza cancerul mamar, informeaza dailymail.co.uk.
Aceasta descoperire, publicata in The Journal of the National Cancer Institute, ar putea avea un impact negativ asupra companiilor producatoare de guma de mestecat cu nicotina, plasturi cu nicotina si tigari electronice, promovate sub titulatura de „alternative sanatoase” pentru fumatori, cu scopul de a-i ajuta sa renunte la acest viciu.
Tigarile obisnuite contin cel putin 60 de substante cauzatoare de cancer, printre care monoxidul de carbon, gudronul si arsenicul, insa pana acum nicotina nu se afla pe aceasta lista.
Cercetatorii de la Taipei Medical University au analizat atat celule canceroase mamare, cat si celule sanatoase, pentru a verifica daca nicotina declanseaza procesul de crestere a tumorilor la nivel celular. Studiul a demonstrat ca celulele mamare sanatoase, atunci cand au fost tratate cu nicotina in laborator, au inceput sa prezinte caracteristici ale cancerului. Prin reducerea concentratiei de nicotina, ritmul de crestere al tumorilor a scazut.
Autorii studiului au declarat ca acesta a fost realizat pe cateva sute de paciente asiatice si ca, in viitor, sunt necesare studii suplimentare in acest sens, realizate la scara mai mare.

 loading...

Adauga un comentariu