Actualitate

Esti student si cauti chirie? Umpleti buzunarele si incarca-te cu multa rabdare. Pretul chiriilor a explodat

Publicat: 31 aug. 2015
1

@ Proprietarii apartamentelor scoase la inchiriat au cerinte din ce in ce mai dubioase @ Preturile au inceput sa creasca pe zi ce trece @ Studentele au avantaje atunci cand vine vorba de o chirie buna @

Inceperea noului an universitar da mari batai de cap studentilor care nu vor sa stea la unul dintre caminele studentesti din oras. Pretul chiriilor a inceput deja sa creasca, iar proprietarii de apartamente si garsoniere isi freaca maninile de bucurie. Daca pe parcursul verii un apartament se inchiria cu 200 de euro, odata cu venirea toamnei pretul s-a marit cu 40, 50 de euro. In schimb, studentii pot avea dificultati legate de inchiriere pentru ca majoritatea celor care scot camere sau apartamente in vederea locurii temporare cer fel de fel de garantii. Unul dintre proprietarii care a scos un apartament cu doua camere aproape de centrul orasului, a fost contactat de un reporter BUNA ZIUA IASI care a cerut detalii despre anuntul publicat.

„Apartamentul este cu doua camere, cu balcon, este mobilat si utilat complet, cu centrala termica proprie. Pretul este de 240 de euro. Prefer doua fete sau un cuplu. Nu mai vreau baieti pentru ca am avut in urma cu doi ani doi baieti in apartament, asa stiam eu ca sunt doi, dar ei stateau patru, aduceau si pe altii, faceau galagie si deranjau vecinii mereu. De asta spun ca vreau sa fie un cuplu sau doua fete. Daca va hotarati puteti sa ma sunati, sa vedeti apartamentul. Trebuie sa imi platiti o luna chirie si o garantie de 200 de euro in avans. Banii o sa ii dati la inceputul lunii de fiecare data. Asa este mai bine”, sustine un iesean care a scos un apartament spre inchiriere. Pretentiile celor care scot locuinte la inchiriat cresc de la un an la altul, odata cu preturile. Putine persoane care inchiriaza o locuinta accepta orice categorie sociala, majoritatea vor ca viitorii chiriasi sa nu le faca probleme.

„Esti angajat sau student?”

Aproape ca fiecare persoana care are de inchiriat un apartament sau o garsoniera vrea sa afla cate ceva din viata viitorului chirias. O mare problema par sa aiba cei care cauta chirie si nu lucreza. O ieseanca ce are scoasa spre inchiriere o garsoniera pare sa aiba nevoie de mai multe documente decat o banca.” Daca vreti, puteti sa veniti sa o vedeti. Este 180 de euro pe luna garsoniera, in zona Alexandru. Este la etajul trei, are toate conditiile. Aragaz, frigider, masina de spalat, este utilata complet. Daca va hotarati sa o inchiriati de cand veniti v-as ruga sa imi aduceti o copie dupa buletin si o adeverinta de salariat. Nu as vrea sa ma trezesc cu datorii la intretinere sau ceva. Doamne fereste sa ma trezesc cu casa goala. Trebuie sa imi iau niste masuri si eu. Am mai inchiriat-o in anii trecuti si nu am avut probleme, dar este mai bine asa, sa fiu sigura”, sustine femeia. Chiar daca mai toate persoanele cer garantie si fel de fel de dovezi ca viitorii chiriasi vor avea cu ce plati, nimeni nu tine neaparat sa incheie vreun contract si sa fie totul legal. Pentru ca proprietarii sa nu plateasca impozite la stat pe locuinta inchiriata, nu se intocmeste niciun act, iar asta nu duce decat la fel de fel de discutii. Cel care a inchiriat nu are incredere in proprietar si invers. Pentru studentii care vor sa plateasca mai putin pentru o locuinta, dar nu vor sa stea in camin exista si varianta gazdelor. Astfel, familii sau persoane singure iau in gazda un student sau o studenta in schimbul catorva lei. Astfel de chirii sunt mai ieftine cu cateva sute de lei, insa dezavantajul studentului este ca trebuie sa imparta acelasi acoperis cu persoane necunoscute.

Adauga un comentariu