Secretele istoriei

Estimari sumbre din cel mai puternic conflict al momentului: „Ne asteptam la un razboi foarte lung”

Publicat: 07 nov. 2016
3

Fortele irakiene vor intampina o rezistenta mult mai indarjita ca pana acum din partea jihadistilor organizatiei Statul Islamic in faza urmatoare a bataliei pentru eliberarea orasului Mosul, a declarat un oficial al fortelor de securitate ale kurzilor irakieni, citat de Reuters.

Masrour Barzani, seful Consiliului de Securitate al Guvernului Regional al Kurdistanului irakian, a mai precizat ca se asteapta ca jihadistii sa arunce in aer cartiere intregi. Chiar daca militantii gruparii SI sunt alungati din oras, nu va fi de ajuns pentru a elimina gruparea cu totul si ca ideologia sa radicala va supravietui.

„Lupta impotriva organizatiei Statul islamic va fi foarte lunga”, spus Barzani intr-un interviu pentru Reuters. „Nu va fi doar o batalie militara, ci si un economic si ideologica”.

Liderul kurd a mai zis ca fortele irakiene au facut progrese in estul Mosulului dupa ce fortele kurde, peshmerga, au trecut de prima linie a apararii jihadistilor.

„Pe masura ce ne apropiem si ei devin mai disperati, ne asteptam sa fie si mai indarjiti”, a precizat Barzani.

Pana acum, jihadistii au folosit drone cu explozibil, obuze cu substante chimice si lunetisti foarte bine antrenati. Peshmerga au distrus peste 50 de bombe plasate in masini.

Barzani a mai avetizat ca vestul Mosulului va pune probleme mult mai mari, va fi nevoie de o campanie mai complexa, pentru ca strazile inguste nu permit trecerea unor vehicule militare. Mai mult, tacticile militare ale jihadistilor au devenit mult mai agresive.

„Plaseaza o bomba improvizata intr-o casa, o ascund, si daca ea explodeaza, atunci intregul cartier explodeaza”, a mai explicat seful consiliului de securitate kurd.

Batalia pentru Mosul nu este dificila numai din punct de vedere al adversarului, ci si pentru ca guvernul este presat sa evite orice conflict sectar. Din aceasta cauza, trupele peshmerga si luptatorii paramilitari siiti nu vor patrunde in orasul locuit de sunniti pentru a crea animozitati.

„Primul lucru pe care trebuie sa-l facem ca sa prevenim aparitia organizatiilor teroriste si radicale, este sa ne asiguram ca mergem catre o reconciliere politica, catre un consens politic in care nimeni nu se va simti lasat pe dinafara”, mai precizat Barzani, referindu-se la faptul ca, in 2014, triburile sunnite din zona Mosulului au ajutat gruparea Statul Islamic sa preia orasul pentru ca se simteau marginalizate de guvernarea premierului irakian Nouri al-Maliki.

Adauga un comentariu