National

„Eterna si Fascinanta Romanie” umple visteria BCR cu 5,7 milioane dolari

Publicat: 27 iun. 2016
1

Judecatorii de la Curtea de Apel Bucuresti au decis luni ca Secretariatul General al Guvernului (SGG) sa plateasca Bancii Comerciale Romane (BCR) suma de 5.796.980 USD, reprezentand contravaloarea unui contract semnat in anul 1995 privind editarea albumului „Eterna si Fascinanta Romanie”.

Pe de alta parte, instanta a respins ca neintemeiata cererea de chemare in garantie a lui Viorel Hrebenciuc, Mihai Unghianu si Dan Fruntelata.

Initial, Tribunalul Bucuresti a respins in octombrie 2012 cererea BCR, insa Curtea de Apel Bucuresti a admis luni apelul bancii si a hotarat ca SGG sa plateasca suma de 5.796.980 USD. Decizia nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs.

„Admite apelul declarat de reclamanta BCR SA. Schimba in tot sentinta civila nr.14145/15.10.2012 pronuntata de Tribunalul Bucuresti, Sectia a VI-a Civila in sensul ca: admite in parte cererea de chemare in judecata si obliga parata SGG la plata sumei de 5.796.980 USD in lei la cursul oficial al BNR din ziua platii. Respinge ca neintemeiata cererea de chemare in garantie a numitilor Hrebenciuc Viorel, Unghianu Mihai si Fruntelata Dan. Respinge ca nefondat apelul formulat de catre parata SGG. Cu recurs in 15 zile de la comunicare”, se arata in decizia Curtii de Apel Bucuresti.

In anul 1995, Viorel Hrebenciuc, care detinea la acea data functia de secretar general al Guvernului, Mihai Unghianu, secretar general adjunct al Guvernului, si Dan Fruntelata, care ocupa postul de secretar de stat, au semnat cu firma franceza Groupe Saintonge Edition, controlata de omul de afaceri Adrian Costea, un contract pentru editarea unui album foto despre tara noastra, intitulat „Eterna si Fascinanta Romanie”.

Albumul urma sa fie distribuit in 144 de tari, pentru a atrage investitori straini, iar contractul a fost sponsorizat de Bancorex, cu suma de 5,79 milioane de dolari.

Dupa incheierea contractului de sponsorizare, firma franceza a primit un avans consistent, dar a livrat numai 4.200 de exemplare din comanda totala de 97.000 de albume.

Ulterior, dupa ce BCR a preluat Bancorex, banca a dat in judecata SGG, solicitand sa-i fie restituiti cei 5,79 milioane de dolari, iar SGG i-a chemat in garantie pe Viorel Hrebenciuc, Mihai Unghianu si Dan Fruntelata.

Cazul a fost investigat si de Parchetul General, insa dosarul a fost inchis de procurori in anul 2000.

In 2008, Adrian Costea a fost condamnat de Tribunalul Corectional din Paris la trei ani de inchisoare si la plata unei amenzi de 150.000 de euro, el fiind acuzat ca ar fi deturnat zeci de milioane de euro din contracte incheiate cu statul roman.

Adauga un comentariu