Actualitate

Eu cred ca Iohannis semneaza azi

Publicat: 20 feb. 2019
1

Alianta PSD plus ALDE a cedat. Cerbicia lui Klaus Iohannis a invins. Premierul Dancila a renuntat la cele doua propuneri de ministri, i-a satisfacut pe deplin capriciile presedintelui si a venit, iata, cu alte nominalizari. Acestea ajung astazi in mare viteza la Cotroceni. Am toate motivele sa cred ca presedintele Klaus Iohannis va semna decretele de numire. Poate tot azi.

Dupa multe controverse, PSD a decis ieri seara care sunt cele doua persoane nominalizate pentru portofoliile de ministri ai Transporturilor si Dezvoltarii. Asta se intampla dupa ce, de aproape trei luni, Guvernul este stirb. Pentru ca presedintele Klaus Iohannis s-a pus de-a curmezisul, inventand nenumarate pretexte pentru a trage de timp si pentru a refuza nominalizarile anterioare.  Doamna Viorica Dancila anunta ca, in cursul acestei zile, va trimite noile nominalizari pe adresa presedintelui, asteptand ca acesta sa semneze decretele de numire.

Dupa o lunga asteptare si nereusita masurare a muschilor cu presedintele Klaus Iohannis, PSD se misca, iata, cu mare viteza. Dupa ce a cedat, a tinut ieri dupa amiaza o sedinta, a decis numele noilor ministri, iar doamna Dancila trimite de indata propunerile la omologat. Presupun si cred ca sunt in drept sa fac asta, ca nu a mai existat timpul necesar pentru intocmirea si completarea dosarelor cu toate chichitele solicitate celor refuzati de catre presedintele Klaus Iohannis. Nu cred ca cei doi candidati au dat fuguta la notari pentru a declara una si alta pe propria raspundere sau ca in dosare exista cazierul judiciar si dovada cetateniei. Nu este timp fizic pentru asa ceva. Deci, din perspectiva ultimelor exigente invocate de presedinte, dosarele sunt incomplete. Daca ar fi consecvent cu el insusi, Klaus Iohannis ar trebui sa respinga ambele propuneri. Asa cum a procedat in ultimele trei luni. Probabil insa ca exercitiul prezidential s-a incheiat. Si vom vedea decretele de numire publicate in Monitorul Oficial.

PSD i-a oferit lui Klaus Iohannis in ultimele trei luni un bun pretext ca acesta sa le demonstreze fanilor sai ca este un om hotarat, decis sa puna tara la cale si animat cu o vointa de fier. Un vajnic luptator impotriva frontului PSD. Demonstratia sa de forta a fost concludenta si i-a adus cateva procente bune de favorabilitate in cursa prezidentiala, care are loc in acest an. Imaginandu-si ca are prea multi saci in caruta, PSD i-a oferit lui Klaus Iohannis cu multa generozitate un avantaj. Acesta a furat startul prezidentialelor si a mai si primit din partea majoritatii PSD plus ALDE un nesperat impuls electoral. Este la mintea cocosului ca Liviu Dragnea stia ca presedintele Klaus Iohannis va pune bete in roate ultimei remanieri. Si ca tinta sa predilecta era unul dintre cei mai capabili membri ai cabinetelor anterioare, Lia Olguta Vasilescu. PSD, impreuna cu ALDE puteau face remanierea prin Parlament, printr-o discreta restructurare a Guvernului. In aceste conditii, rolul presedintelui Klaus Iohannis ar fi fost inexistent. El nu ar mai fi putut, timp de aproape trei luni, sa-si arate muschii, facand o nemaiintalnita demonstratie de forta prin blocarea remanierii. Ramane un mister, care urmeaza sa fie ulterior dezlegat, motivul care l-a impiedicat pe Liviu Dragnea sa aleaga solutia cea mai simpla.

Astazi, presedintele se afla si el intr-o mare incurcatura. In mod normal, ar trebui sa respinga cele doua nominalizari, din acelasi motiv pe care l-a invocat atunci cand a respins nominalizarile anterioare. Dosarele nu pot fi complete. Daca Iohannis trece cu vederea acest lucru, se dovedeste nu numai ca este inconsecvent, ci si ca a generat timp de aoproape trei luni o criza guvernamentala si, implicit, o criza politica, utilizand un pretext fals. Pe de alta parte, daca respinge cele doua nominalizari, in legatura cu care din nou nu a fost in prealabil consultat, va putea fi din nou acuzat de adversarii sai politici ca doreste cu tot dinadinsul sa puna Executivul si, respectiv, Romania pe butuci. Intrucat capriciul invocat aproape trei luni i-a fost satisfacut si PSD a cedat, renuntand la propunerile anterioare, Klaus Iohannis are prilejul sa aleaga dintre doua lucruri rele. Si va alege, cred eu, sa semneze decretele. Probabil chiar azi.

Urmeaza ca cercetarile de piata, cele facute ca la carte, nu si cele comandate pe bani foarte multi publici si privati de catre Ludovic Orban, sa ne arate peste cateva zile, care este efectul electoral al compromisului prezidential pe care-l asteptam azi. Eu unul sunt foarte curios.

Comentarii
  • Puscariasul asta si Bogdan Chiriac acum câțiva ani erau “ interziși” de așa zis numita “presa” românească. Toti se băteau cu maciuca pe piept ca ăștia 2 sunt excluși din rândul presei. Azi , ii vedem zilnic la tv pe cei 2 dându si cu părerea despre orice. Îți vine sa vomiți! Analiștii lu’ peste prăjit.

Adauga un comentariu