Actualitate

Eugen Tomac: Avem nevoie de un vaccin împotriva risipei banilor publici!

Publicat: 27 nov. 2020
Eugen Tomac, președintele PMP și europarlamentar
Eugen Tomac, președintele PMP și europarlamentar

Președintele Eugen Tomac scrie, într-o postare publicată pe o reţea de socializare faptul că România este o țară subdezvoltata pentru că banii publici sunt risipiţi pe cheltuieli absurde.

Eugen Tomac consideră că principala problemă este insuccesul statului de a colecta veniturile la bugetul de stat.

Eugen Tomac vorbeşte despre vaccinul împotriva risipei banilor publici

Într-o postare publicată pe o reţea de socializare, Eugen Tomac consideră că principalul tratament pentru deficitul economic al României l-ar reprezenta utilizarea unor tehnologii de vârf dar şi transparenta totală în instituţiile publice.

” Avem o țară cu resurse și bani mulți. De ce nu reușim să ne dezvoltăm? Simplu. Pentru că banii publici sunt risipiți continuu și nimeni nu face nimic.
Statul nu reușește să colecteze veniturile la bugetul de stat. Suntem ultimii din Uniunea Europeană la acest capitol. Asta înseamnă mai puțini bani pentru pensii, sănătate și școală.
O altă cauză sunt cheltuielile netransparente din administrația publică, din companiile de stat sau alte entități publice cu bugete mari. Acestea își permit să risipească banul public fără niciun fel de responsabilitate, într-o lipsă totală de transparență.
Și nu în ultimul rând, pentru că se angajează continuu împrumuturi atât de către comunitățile locale, cât și de către guvern fără ca nimeni să știe dacă acestea sunt cu adevărat necesare. ” menționează europarlamentarul PMP, Eugen Tomac.

PMP propune câteva soluţii pentru a opri risipa din banii publici

În altă ordine de idei, PMP prin liderul Eugen Tomac propune câteva măsuri pentru a opri risipa banilor publici. Cele mai importante măsuri sunt enumerate de acesta în rândurile care urmează.

PMP a identificat câteva soluții spre a opri risipa banilor publici:
👉1. Utilizarea inteligenței artificiale în colectarea taxelor. Prin această măsură putem ajunge în timp record de la coada clasamentului UE în topul celor mai eficiente țări în colectarea banilor.
👉2. Transparență totală în administrație. Toate contractele încheiate de instituțiile publice trebuie publicate pe site-ul instituțiilor. La fel ar trebui procedat și în cazul facturilor; și acestea trebuie să fie publicate în timp real. Cetățenii au dreptul să știe ce se întâmplă cu banii lor.
👉3. Filtru pentru împrumuturile publice. Orice împrumut care depășește 5% din bugetul unei instituții publice, primărie, consiliu județean sau altă entitate de stat să fie supus unui referendum. Cetățenii sunt cei care achită aceste împrumuturi și ei trebuie să știe și să valideze prin vot orice angajament mai mare de 5% din bugetul unei comunități. Votul poate fi exercitat online, pentru a spori, totodată, încrederea în sistemele de vot electronice și pentru a face economii la bugetul public.
Aceste trei măsuri pot fi un vaccin foarte util împotriva risipei banilor publici. a conchis Eugen Tomac

Adauga un comentariu