International

Euro 2016. Simulare de atentat pe stadionul Stade de France

Publicat: 01 iun. 2016
1
Autoritatile franceze au inceput pregatirile pentu a asigura masurile de siguranta corespunzatoare la Campionatul European, care va incepe in zece zile. Aproximativ 500 de persoane au fost implicate, pe Stade de France, intr-o simulare de atentate pentru a testa capacitatea de reactie in fata celui mai rau scenariu.
Prima faza a exercitiului de gestionare a crizei „multi-atentate” si „multi-site”-uri, organizat in incinta-regina a Campionatului European de fotbal, in nordul Parisului, a debutat cu aproximativ 250 de figuranti si 200 de membri ai fortelor de ordine (politisti, pompieri, personal de interventie). Scenariul de simulare a ramas deschis pana la finalul operatiunii, la jumatatea zilei, pentru a plasa participantii in cele mai reale conditii, obiectivul fiind acela de a exista o coordonare cat mai precisa „pentru ca ziua J sa functioneze bine.”
Subiectul este in mod special sensibil. Sapte partide de la Campionatul European se vor disputa pe Stade de France, intre care Franta – Romania, in meciul de deschidere de pe 10 iunie si finala, la sapte luni dupa atentatele din 13 noiembrie care au avut loc in imprejurimile aceluiasi stadion, soldate cu un mort si zeci de raniti. Ieri, Statele Unite au avertizat ca EURO 2016 reprezinta o „potentiala tinta” pentru atentate „teroriste”, intr-o nota a departamentului de Stat asupra riscurilor de calatorie in toata Europa. Guvernul francez considera, de asemenea, ca EURO 2016 constituie „o potentiala tinta atractiva” pentru „organizatiile teroriste” sau „persoane radicalizate”.
Adauga un comentariu