Sport

EURO 2020: Reprezentativa Rusiei a învins selecţionata Finlandei cu scorul de 1-0

Publicat: 16 iun. 2021
EURO 2020
EURO 2020

Reprezentativa Rusiei a învins, miercuri, cu scorul de 1-0, selecţionata Finlandei, într-un meci disputat la Sankt Petersburg, în grupa B a Campionatului European chiar în timpul summitului istoric dintre Joe Biden și Vladimir Putin. Rusia, învinsă în meciul de debut la scor de forfait de Belgia (0-3), avea o serie de şase partide fără victorie (două egaluri, patru eşecuri) la turneele finale EURO.

Finlanda, debutantă la un turneu final major, venea după o victorie neaşteptată în faţa Danemarcei (1-0), înregistrată însă în condiţii speciale, după stopul cardiac al danezului Christian Eriksen. O victorie ar fi calificat Finlanda în optimi la prima sa participare la un EURO. Oaspeţii au început în forţă partida de la Sankt Petersburg şi au marcat după trei minute, prin Joel Pohjanpalo, însă reuşita a fost anulată de VAR.

Rusia a răsuflat uşurată că i-a trecut glonţul pe la ureche şi a preluat controlul jocului, ratând la scurt timp o ocazie foarte mare, prin Ozdoev (10), care a tras peste poartă de la circa 8 metri. Finlanda a avut o oportunitate notabilă prin Pohjanpalo (20), blocat de tânărul fundaş Diveev.

Jocul, departe de a fi spectaculos, a fost dominat de ruşi, însă acestora le-a lipsit claritatea, mai ales în preajma careului advers, cursivitatea jocului fiind şi ea afectată de numeroase întreruperi. În min. 37 s-a produs un astfel de moment la un duel înyre Uronen şi Karavaev, rusul lovindu-se de bară şi într-o răsucire l-a lovit cu gheata în frunte pe finlandez.

La unul din ultimele atacuri ale primei reprize (45+2), Miranciuk, jucătorul echipei italiene Atalanta, a combinat cu Dziuba în careul advers şi, profitând de pasivitatea apărătorilor finlandezi, a şutat cu efect la colţul lung, marcând primul său gol pentru echipa naţională din noiembrie 2019. Gazdele au avut timp pentru un atac şi Hradecky a reţinut mingea trimisă cu capul de Dziuba (45+5) de la circa 11 metri.

În debutul reprizei secunde, Pukki a fost în prima plan în două rânduri, dar Diveev l-a blocat in extremis la 16 metri (49), iar apoi şutul său din marginea careului a fost reţinut de Safonov (53).

Jocul mai bun al Rusiei a fost concretizat în mai multe ocazii bune la poarta lui Hradecky. Golovin (52) a şutat razant cu bara, din marginea careului, Jemaletdinov (66) a trimis la colţul lung, dar balonul a ocolit de puţin poarta, Kuziaev (72) a tras plasat de la 16 metri, dar Hradecky a respins de la colţ, Zobnin (87) a şutat din careu, dar pe lângă ţintă, Jemaletdinov a şutat peste poartă de la 12 metri (90+3).

Nordicii au presat mai mult în ultima parte a meciului, în căutarea egalării, dar au fost lipsiţi de inspiraţie, nereuşind să construiască faze periculoase. Singura acţiune care merită notă de trecere a fost lovitura de cap a lui Arajuuri (89), de la 6 metri, peste poartă.

La acest meci, al patrulea oficial a fost românul Istvan Kovacs, iar arbitru de rezervă, Vasile Florin Marinescu.

Joi, Belgia va juca împotriva Danemarcei, la Copenhaga, iar în ultima etapă a grupei, pe 21 iunie, Finlanda va evolua la Sankt Petersburg contra Belgiei, iar Rusia va da replica Danemarcei, la Copenhaga.

La încălzire, jucătorii finlandezi au purtat tricouri cu un mesaj de încurajare pentru danezul Christian Eriksen: “GET WELL CHRISTIAN!”.

Finlanda: Hradecky – Toivio (Jensen ’85), Arajuuuri, O’Shaughnessy – Raitala (Soiri ’75), Schuller (Kauko ’67), Lod, Kamara, Uronen – Pukki (Lappalainen ’76), Pohjanpalo. Selecţioner: Markku Kanerva.

Rusia: Safonov – Mario Fernandes (Karavaev ’26), Diveev, Dzhikiya, Kuzyaev – Zobnin, Barinov, Ozdoev (Zhemaletdinov ’61) – Aleksei Miranchuk (Mukhin ’85), Dzyuba (Sobolev ’85), Golovin. Selecţioner: Stanislav Cercesov.

Meciul a fost arbitrat de olandezul Danny Makkelie. Arbitru de rezervă a fost Istvan Kovacs.

În aceeaşi grupă, joi va avea loc partida Danemarca – Belgia, de la ora 19.00, la Copenhaga.

Clasament: 1. Belgia – 3 puncte (un joc), 2. Rusia – 3 puncte (două jocuri), 3. Finlanda – 3 puncte (două jocuri), 4. Danemarca – niciun punct (un joc).

Adauga un comentariu