Economic Local

Euro se prabuseste pana de Craciun

Publicat: 27 nov. 2011
1
Moneda unica europeana s-ar putea prabusi chiar pana de Craciun, daca nu se vor lua masuri adecvate impotriva crizei la nivelul UE, a declarat economistul francez Jacques Attali, potrivit Antena 3. Attali a mai ocupat functia de director al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).
„Intrebarea care se pune in prezent este daca moneda euro va continua sa existe si dupa sarbatorile de Craciun. Exista o singura sansa din noua ca moneda unica sa reziste dupa aceasta data, sau cel putin sa fie angrenata in procesul care duce in colaps”, a aratat economistul. 
Attali a adaugat ca, pentru a preveni colapsul euro, este necesar ca BCE sa cumpere obligatiuni guvernamentale ale tarilor cu situatii delicate, privandu-le de o parte din suveranitatea financiara, prin instituirea unui control supranational asupra bugetului si amendarea coresupunzatoare a legislatiei UE. 
Pe acest fond, exista surse care sustin ca Spania vrea sa obtina un imprumut international in valoare de 340 de miliarde de lire sterline, pentru a nu intra in faliment. 
Ratingul de tara al Belgiei a fost scazut saptamana trecuta si Franta este sub amenintarea agentiilor de rating. Adauga un comentariu