Magazin

Europa fotbalistica isi linge ranile dupa criza „Super Liga”

Publicat: 22 apr. 2021

In numai 48 de ore, lumea fotbalului din Europa a trecut de la indignare si agonie, la extaz retinut si incredere. Startul l-a dat anuntul privind infiintarea Super Ligii Europene, proiect in care ar fi fost implicate 12 cluburi mari de fotbal. Este vorba despre Real Madrid, Barcelona si Atletico Madrid, din Spania, Juventus Torino, Internazionale Milano si AC Milan din Italia si Liverpool, Chelsea, Manchester City, Manchester United, Arsenal si Tottenham din Marea Britanie.

Anuntul facut cu multa incredere de catre Florentino Perez, presedintele lui Real Madrid, duminica seara, a aprins fotbalul european dar si pe cel mondial, prin implicatiile lui. Ce se prevedea? Iesirea celor 12 cluburi din cupele europene si formarea unei ligi in care sa joace doar ele intre ele. Urmau sa mai fie primite inca trei echipe cu titlul de membru fondator iar in fiecare an ar fi fost primite 5 formatii in functie de criterii de performanta si, probabil, bani.

Lucrurile pareau atat de bine stabilite, incat Andrea Agnelli, presedintele lui Juventus si-a dat demisia din conducerea UEFA. Spuneam ca lucrurile erau bine pregatite pentru ca in joc era anuntata si o mare banca americana, JP Morgan, care ar fi finantat competitia cu 400 de milioane de dolari. Alti sponsori si drepturile de televizare ar fi ridicat bugetul Ligii la cateva miliarde.

A doua zi, dupa socul anuntului si probabil dupa ore de nesomn au venit si primele reactii. UEFA a condamnat miscarea bogatilor si a amenintat cu represalii dure, intre care eliminarea cluburilor nu doar din cupele europene, care era previzibila, dar si din competitiile interne. Lucru care ar fi fost posibil, dat fiind ca federatiile nationale nu ar fi aderat la 3 sau 6 cluburi in detrimentul UEFA si a banilor incasati de acolo.

Un site de sporturi chiar a prezentat ideea ca UEFA si FIFA ar fi intentionat sa mearga mai departe de atat si sa interzica prezenta in competitiile inter-tari internationale a jucatorilor legitimati la cele 12 sau 15 sau 20 de cluburi competitoare in Super Liga Europei.

In joc a intrat si premierul Marii Britanii care s-a vazut sub presiunea celor 6 cluburi puternice si bogate dar si ale fanilor, deloc putini, care s-au opus acestui proiect.

Asa ca Boris Johnson a anuntat ca fotbalistii straini care activeaza la cele 6 cluburi engleze nu vor mai primi vize de intrare in Marea Britanie si nici nu li se va innoi contractul de munca. O problema pe care Florentino Perez si ai lui nu au luat-o probabil in calcul.

Au inceput sa apara si vocile importante contra proiectului chiar din sanul formatiilor implicate. Jurgen Klopp, antrenorul lui Liverpool, campioana en titre a Angliei, a fost impotriva proiectului si, la fel, Pep Guardiola, coachul rivalilor de la Manchester City. Ziua de marti, la 48 de ore de la anuntul Lifii, a adus si rasturnarile. Chelsea si apoi Manchester City s-au retras din proiect, urmate in scurt timp de toate cluburile engleze. Apoi si Atletico Madrid s-a retras si la cateva ore s-a anuntat decesul oficial al proiectului Super Ligii. Este pana la urma o victorie a fanilor si a oamenilor de fotbal si din fotbal care nu au dorit ca sportul rege sa devina un divertisment cu circuit inchis.

 

Adauga un comentariu