International

Europa se „sparge”? Marile puteri anunta dezastrul pentru tarile continentului!

Publicat: 20 nov. 2018
1

Dupa toate scandalurile in care au fost implicate tari europene precum Polonia sau Ungaria, care fac opinie separata in Uniunea Europeana, a venit vremea ca marile puteri europene sa socheze toata Europa: vor sa-si faca buget separat.

Ministrii de finante din Franta si Germania au sustinut luni in fata omologilor lor europeni ideea unui buget distinct pentru zona euro, in cadrul bugetului general al UE, relateaza DPA si AFP. Initiativa castiga sustinatori, dar Olanda ramane sceptica.

Dupa reuniunea de la Bruxelles, ministrul francez Bruno Le Maire, s-a declarat "increzator" in sansele unui acord politic asupra proiectului, in decembrie. Colegul sau german, Olaf Scholz, a apreciat si el ca "se pare ca vom avea succes" si a adaugat ca se asteapta la sustinere si din partea unor state din afara zonei euro.

Vezi si: Semnal de alarma din Uniunea Europeana pentru Klaus Iohannis

In schimb, ministrul olandez de finante, Wopke Hoekstra, s-a intrebat chiar inainte de sedinta daca "este in interesul Olandei? In interesul cetatenilor?" si a dat si raspunsul: "Nu sunt convins".

Proiectul franco-german definitivat vinerea trecuta urmareste reducerea diferentelor intre economiile celor 19 tari care au adoptat moneda unica si finantarea comuna a investitiilor. Potrivit lui Hoekstra, "raman numeroase intrebari". O sursa europena citata de AFP sustine ca unul dintre ministrii participanti a lasat sa se inteleaga ca refuzul Italiei de a-si modifica proiectul de buget pe anul viitor conform recomandarilor Comisiei Europene complica negocierile. "Cum putem incepe ceva nou, daca o tara decide sa nu se prefaca macar ca respecta regulile existente?", a intrebat ministrul in cadrul discutiilor, conform sursei confidentiale a agentiei.

Adauga un comentariu