National

Europa, sufocata de canicula. 45,9 grade Celsius in Franta, record absolut

Publicat: 28 iun. 2019

In Franta, este cod rosu de canicula. La pranz, s-au inregistrat 44,3 grade Celsius, un record absolut de caldura, care a fost batut doar cateva ore mai tarziu, cand au fost 45,9 de grade. Avertizarea maxima, a fost emisa pentru 4 regiuni din sud.

Nici in restul Europei nu este mai bine. In Spania, sunt incendii masive de vegetatie si doi oameni au murit de insolatie. Iar in Marea Britanie, o fata de 12 ani s-a inecat intr-un rau in care intrase ca sa se racoreasca.

„Un fenomen meteorologic nemaivazut in Franta, cu temperaturi prognozate care ar depasi recorduri istorice absolute”, au avertizat autoritatile.

In regiunile Marseille si Montpellier, din sud, meteorologii au atras atentia ca va termometrele vor inregistra chiar si 45 de grade Celsius. Dealtfel, in jurul pranzului, la Carpentras, in sud, temperatura a ajuns la 44.3 grade Celsius, un record absolut pentru Franta.

Precedentul, de 44.1 grade Celsius, fusese inregistrat in timpul caniculei istorice din 2003. Autoritatile au confirmat ca si joi s-au inregistrat 44 de grade, in Alpi, tot in sud.

Insusi premierul, care a convocat o sedinta speciala de Guvern pentru a discuta situatia, a tinut sa ii avertizeze pe cetateni sa fie „extrem de atenti” si sa isi protejeze sanatatea.

Edouard Philippe, premierul Frantei: „In primul rand, cateva cuvinte pentru a descrie acest val de canicula este exceptional in intensitate si momentul timpuriu. Este prima oara cand, atat de devreme la inceputul verii, temperaturile cresc la acest nivel. Si este exceptional prin intensitatea lui, pentru ca, de cand avem acest sistem, e prima oara cand 4 departamente din sud au fost plasate sub cod rosu.”

Vezi si: Prognoza meteo pentru luna iulie: Ce temperaturi se vor inregistra, unde ploua si ce cantitati medii de precipitatii vor fi

4000 de scoli au fost inchise. In altele, orele se tin in curte, la umbra.

Franta, dar si Germania, Polonia, Cehia, au avut deja cele mai ridicate temperaturi inregistrate vreodata in luna iunie. In Italia se asteptau, tot vineri, peste 40 de grade Celsius la umbra.

Turista: „Stiam ca va fi canicula.. Dar nu ma asteptam sa fie chiar atat de cald…”

Turist: „Am vazut informatiile la stiri. Suntem din Chicago si acolo este aproape iarna in continuare. Asa ca suntem bucurosi de caldura!”

Reprezentantii Organizatiei Mondiale de Meteorologie sunt si ei ingrijorati de temperaturile record si efectele lor.

Claire Nullis, reprezentant Organizatia Mondiala de Meteorologie: „Inregistram o serie de noi recorduri in ceea ce priveste temperaturile maxime din timpul zilei, dar si in ceea ce priveste temperaturile minime din timpul noptii. Acestea din timpul noptii sunt importante, pentru ca atunci corpul nostru isi revine, la fel si plantele si animalele. Daca avem minime de 25 de grade Celsius noaptea, cum s-a intamplat in anumite locuri, nu este deloc bine. Speram ca nu vom avea si un numar exceptional de mare de decese.”

Aerul fierbinte a provocat si incendii de vegetatie, in Spania. In Catalonia, mai ales, pompierii se lupta cu cel mai grav foc din ultimii 20 de ani. Deja peste 5.500 de hectare au fost parjolite si zeci de localnici au fost evacuati din calea flacarilor.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit