Secretele istoriei

Eva Braun in umbra celui mai puternic om al Germaniei

Publicat: 16 mart. 2014
3
Congresul Partidului din 1936 a fost prilejul cu care Eva si-a castigat definitiv locul de amanta oficiala a führerului, recunoscuta doar de cercul foarte apropiat nu si de opinia publica. Tot acum, Bormann este delegat sa se ocupe de cheltuielile ei, punandu-i la dispozitie o suma lunara.
Reprosurile doamnei Raubal, mama defunctei Geli, cu privire la faptul ca Evei i se rezervase un loc in standul VIP-urilor la manifestatiile de la Nürenberg, il infurie pe Hitler care ii ia partea prietenei sale, dandu-o afara pe sora sa vitrega si instalandu-o definitiv pe domnisoara Braun la Berghof.  Dupa o perioada de tensiune in familie, parintii incep incet incet sa se resemneze, iar in primavara anului 1936 Eva, Gretl si mama lor fac o calatorie impreuna in Italia. In urmatorii ani, sotii Braun vor fi uneori musafiri la Obersalzberg, pe timpul sederii lor aici Hitler tratandu-i cu un respect ireprosabil. Desi nu pe deplin multumiti cu viata in pacat a Evei, vacantele luxoase din strainatate precum si traiul boem de la Berghof au fost mai puternice, Fanny spunand la un moment dat:„Este pana la urma ceva sa fii favorita führerului”.

Vezi si Eva Braun – o alta perspectiva asupra femeilor celui de-Al Treilea Reich  

In luna iulie a anului 1936 lucrarile de modernizare si extindere la Berghof – casa de vacanta a führerului – sunt gata. De-a lungul timpului complexul de la Obersalzberg s-a extins foarte mult devenind o adevarata fortareata unde majoritatea liderilor nazisti aveau cate o locuinta. Intre anii 1936 si 1945 Eva isi va petrece majoritatea timpului la Berghof, unde i se rezerva trei camere ce comunicau direct cu apartamentele lui Hitler. Aici ea traia intr-o solitudine extrema. Departe de viata sociala bogata din München, isi petrecea majoritatea timpului facand drumetii, inotand in lacurile din apropiere sau mergand la schi. Toate aceste activitati nu erau insa suficiente pentru a tine ocupata o tanara de doar 24 de ani. De aceea uneori, din cochetarie sau lipsa de ocupatie, se aranja si isi schimba tinuta si de sapte ori pe zi.

Vezi si Ultimele clipe din viata lui Hitler si a Evei Braun
Eva insa nu s-a plans niciodata lui Hitler de singuratate sau depresie. Ea ii spunea odata mamei sale: El are asa mari griji. Cum as putea eu sa-l deranjez cu problemele mele mici? Führerul se revansa satisfacandu-i toate capriciile in ceea ce priveste vestimentatia. Bormann se ocupa de aceste cheltuieli iar Hitler nu comenta niciodata.

Izolata mai mereu, Eva nu era invitata la receptiile oficiale iar in timpul intalnirilor politice ori militare nu avea voie sa intre in holul principal. Cand ministri sau delegati straini veneau sa discute cu Hitler la Berghof se retragea in camera ei, iar daca sederea lor era mai lunga trebuia sa se mute cu totul. Rolul de amfitrioana pe langa führer la dineurile oficiale si semi-oficiale ii revenea Magdei Goebbels, sotia Ministrului Propagandei si o inflacarata admiratoare a lui Hitler. Eva era geloasa pe femeile cu care el se inconjura la aceste receptii, Herbert Dohring, majordomul führerului, marturisind: A avut o perioada destul de grea in anii dinaintea razboiului, atunci cand führerul tinea receptii pentru cei din lumea artelor – teatru, film, muzica, pictura. In aceste ocazii el adora sa se afiseze alaturi de doamne extrem de elegante si misterioase, iar Eva era mancata de gelozie. Putinii prieteni de la Berghof erau sora ei Gretl, Herta Schneider si mai tarziu Albert si Margareta Speer. Acestia din urma erau singura familie din anturajul nazistilor de top care s-a imprietenit cu ea. Albert Speer a declarat mai tarziu, dupa terminarea razboiului, ca era cea mai nefericita femeie din Germania. Poate de aceea sotii Speer o luau de multe ori in vacantelor lor de schi si pe Eva. Nevestele nazistilor din cercul apropiat al lui Hitler, ce veneau si ele o deseori la Obersalzberg – Magda Goebbels, Gerda Bormann, Emmy Göring, Hanni Morell si Erna Hoffmann –€“ nu o suportau pe amanta führerului considerandu-o un nimeni din München si mult inferioara lor din punct de vedere social. Nici macar personalul de la Berghof sau cei ce il serveau direct pe Hitler nu o pretuiau prea mult. Christa Schroeder, secretara dictatorului inca din 1933, intr-o conversatie spunea: „Sa recunoastem, mein Führer, Eva nu este chiar potrivita pentru tine!”, acesta raspunzandu-i taios „Mi se potriveste destul de bine!”.

Vezi si Eva Braun in ipostaze INEDITE – FOTO

In august 1936 au loc la Berlin Jocurile Olimpice de vara prilej pentru nazisti de a prezenta intregii lumi realizarile lor in refacerea Germaniei. Sloganurile antisemite au fost sterse de pe pereti, iar trupele SS si Gestapo au fost atentionate sa actioneze cat mai discret posibil. Eva vine si ea la Berlin pentru cateva zile pentru a vedea intrecerile. Pe fondul relaxarii impuse de organizarea Jocurilor o multime de publicatii straine isi fac aparitia in chioscurile de ziare nemtesti. In septembrie 1936, o revista franceza Paris Soir are un articol cu numele „Femeile lui Hitler”. Dupa ce trateaza relatia cu Geli, cu surorile Mitford si cu regizoarea Leni Riefenstahl dezvaluirea se termina cu frazele: Acum favorita este fara indoiala Eva Braun, fiica unui profesor din München, Hitler renuntand la celelalte femei pentru ea€™. Acest articol nu a avut nici un impact asupra opiniei germane, deoarece imediat dupa publicare autoritatile naziste au retras discret de pe piata toate copiile, episodul fiind repede uitat.
Hitler isi petrece vara anului 1937 in mare parte la Berghof spre bucuria Evei, el retragandu-se deseori aici atunci cand trebuia luata o decizie importanta. Pe 13 martie 1938 a fost anuntata oficial anexarea Austriei (Anschluss). A doua zi, führerul sosea la Viena fiind intampinat de o multime numeroasa aflata intr-o stare de isterie suprema. Eva alaturi de mama sa si Herta Schneider au fost si ele prezente la triumful sau. La data de 2 mai 1938 Hitler isi face testamentul, domnisoara Braun fiind prima mentionata in lista beneficiarilor, urmand a-i fi incredintata suma de 1000 de marci lunar pentru tot restul vietii. Acesta este primul document oficial redactat de dictator in care apare numele amantei lui. A doua zi, Eva parasea Berghoful pentru vizita oficiala a führerului in Italia. Ea calatorea sub titulatura deja obisnuita a unei secretare si facea parte din anturajul de aproximativ 500 de persoane al lui Hitler. In Italia nu a stat la acelasi hotel ca si amantul ei, pentru a nu crea suspiciuni. A fost primita in audienta la Papa, fiind puternic impresionata. Führerul paraseste peninsula dupa 5 zile, intorcandu-se la Berghof pe 9 mai. Eva isi continua vacanta impreuna cu familia ei vizitand Florenta, Ravenna, Capri, Pompei si Venetia.

Vezi si Un lucru inedit despre Eva Braun 

Inainte de razboi, Hitler revenea la Obersalzberg o data la doua-trei saptamani. Evei nu i se permitea sa mearga la Berlin decat foarte rar, deoarece führerul considera ca aici era prea periculos ca ei sa se intalneasca. Totusi de la inceputul anului 1939 i se rezerva un apartament in noua cancelarie construita de Albert Speer. La Berlin, mai mult ca la Berghof, trebuia sa ramana ascunsa, fiind nevoita sa foloseasca intrarea de serviciu si sa ia masa singura in camera ei.
In luna februarie 1939, Eva petrece o saptamana de vacanta la schi in statiunea austriaca Kitzbühel, ce facea acum parte din Reich-ul german. Pe 15 martie trupele nemtesti intra in Cehoslovacia. Hitler tine un discurs la Praga justificand actiunea lui prin necesitatea maririi Lebensraum-ului poporul german. Eva nu era la curent cu intentiile politice ale führerului, el interzicandu-i sa citeasca ziare sau sa asculte stirile la radioul german, avand si asa putine surse de informare in izolarea de la Berghof. In ignoranta ei, spera doar ca treburile politice sa-i permita liderului german sa fie de Paste la Obersalzberg, fiind convinsa ca agresiunile fata de vecinii Germaniei sunt facute de nazisti pentru a evita razboiul.
In august 1939, Eva, Fanny, Gretl si Herta Schneider, in dorinta de a evada din tensiunea de la Berghof unde Hitler tinea intalniri nesfarsite cu generalii sai din Wehrmacht, merg in vacanta la Portofino, un mic port de pe coasta de nord-vest a Italiei. La mijlocul lunii august, ajung la Venetia pentru a participa la festivalul de film. Aici insa sunt somate sa se intoarca de urgenta acasa. Razboiul urma sa inceapa in Europa, iar pacea nu avea sa o mai prinda pe Eva in viata.
Adauga un comentariu