Actualitate

Evaluarea dimensiunilor dezastrelor produse de alunecarile de teren

Publicat: 30 mart. 1999
1

•16 comune din Iasi au fost afectate de la inceputul anului •Zeci de gospodarii sint distruse si familiile evacuate

De la inceputul anului, nu mai putin de 16 zone ale judetului Iasi au fost afectate de alunecarile de teren. Aceast tip de dezastru a avut cea mai mare amploare de pina acum, atit ca numar de zone cit si ca efecte produse si ca volum al pagubelor materiale. Ca urmare, majoritatea zonelor in care s-au inregistrat alunecarile de teren au fost propuse spre aprobare pentru a fi declarate „zone defavorizate”. Printre cauzele acestor fenomene, Comisia Judeteana de Aparare Impotriva Dezastrelor a enumerat „energia mare de relief si structura geologica a vesantilor”, „izvoarele de coasta numeroase cu debite apreciabile si curgere nedirijata”, „aportul unor cantitati mari de apa in pamint datorita topirii zapezilor intr-un timp scurt” si „defrisarea in ultimii ani a vegetatiei lemnoase de pe suprafata versantilor, indeosebi in partea lor superioara”.

In comuna Valea – Seaca, sat Topile alunecarile au condus la intreruperea drumului satesc, schimbarea traseului retelei electrice de joasa tensiune, prabusirea unui baraj de greutate din beton cu inaltimea de 4 m. Doua familii, formate din una si, respectiv sapte persoane au fost evacuate temporar. In comuna Scobinti, sat Badeni sint afectate 16 gospodarii in care locuiesc un numar de 54 de persoane; au fost evacuate doua familii; in aceasi zona, pe versantul sting al luncii riului Bahlui, o alunecare de teren pe o suprafata de teren cu suprafata de 1 ha ameninta calea ferata Iasi – Hirlau.

In comuna Sinesti, satul Sinesti, trei familii s-au autoevacuat datorita degradarilor survenite la locuinte; in satul Stornesti sint afectate opt gospodarii si in Osoi trei. In zona Bocnita este afectata de alunecare datorita acoperirii cu pamint provenit din masivul alunecat o portiune de 80 m din drumul comunal DC 88 si in zona Sinesti – Osoi, datorita surparilor, drumul judetean DJ 282 E este impracticabil pe o lungime de 500 m. In satul Todirel, comuna Birnova, alunecarea s-a declansat pe data de 5 martie insa aceasta este in continuare foarte activa. Aici suprafata alunecata este de 40 ha, 19 gospodarii sint afectate, 12 sint complet distruse, 7 grav avariate, 15 familii evacuate, 5 gospodarii demolate. In zona respectiva, pe versantul vestic al „Dealului Bacu” se inregistreaza alunecari pe 18 ha, sint afectate 10 gospodarii, 4 cu degradari importante, doua urmind sa fie evacuate. Apa din fintini nu este potabila. La Coarnele Caprei sint afectate 29 de case din care doua au fost parasite de proprietari. Avarii au suferit si cladirile bisericii, primariei si gradinitei.

Alunecari de teren s-au inregistrat si in comuna Ciurea (o familie stramutata); comuna Victoria, sat Icuseni (o casa distrusa, linia electrica de 20 kV amenintata cu distrugerea pe o lungime de 500 m, linia electrica de 380 V pe o lungime de 350 m, linia telefonica ALCATEL pe o lungime de 600 m si DC 16 pe o lungime de 2,5 km); comuna Tg. Frumos; comuna Braesti (distrugerea totala a magazinului satesc, sectionarea conductei Timisesti – Iasi, biserica si 7 gospodarii din satul Buda); comuna Costuleni (trei cladiri si soseaua, podul de peste riul Cozia este afectat, doua gospodarii din satul Covasna sint complet distruse); comuna Miroslava; comuna Miroslavesti (in sat Ciohorani amenintate cu distrugerea trei gospodarii, in sat Soci s-a intrerupt drumul satesc si au fost izolate 10 gospodarii); comuna Ceplenita ( 6 gospodarii si 2,5 km drum comunal); comuna Comarna si Mogosesti.

In afara acestor efecte, alunecarile de teren au produs, in perioada 1 ianuarie-25 martie 1999 degradari la un numar de 11 tronsoane de drumuri comunale modernizate si la 23 tronsoane drumuri judetene modernizate. 

Adauga un comentariu