National

Evaluarea Nationala 2012: Toate lucrarile vor fi recorectate la examenul de Limba romana

Publicat: 27 iun. 2012
1

Ministrul interimar al Educatiei, Liviu Pop, a declarat miercuri ca baremul la evaluarea nationala la proba de limba romana se va modifica. Totodata, ministrul a afirmat ca vor fi recorectate lucrarile de la aceasta proba si vor primi punctaj maxim pentru subiectul contestat atat elevii care au sustinut ca propozitia este „subiectiva”, cat si cei care au scris ca este „predicativa”.

Pop a mai spus presei ca a primit din partea Academiei Romane raspunsul ca la subiectul disputat ambele variante sunt corecte, relateaza Agerpres.

Mai multi parinti si elevi au protestat miercuri in fata Ministerului Educatiei, cerand modificarea baremului de corectare la un subiect de la proba de limba romana a testelor nationale.

Ministrul interimar al Educatie, Liviu Pop, afirma, dupa intrevederea avuta cu reprezentanti ai parintilor si elevilor, ca nu se va schimba baremul de corectare si i-a rugat pe toti elevi care au probleme privind subiectul respectiv de la proba de limba romana sa depuna contestatie.

„Aceste contestatii sa fie depuse la centrele de examen. In urma analizei contestatiilor si a repartitiei computerizate, ii pot asigura pe toti elevii si pe toti parintii acestora ca nu vor avea de suferit in repartizarea computerizata din cauza acestui subiect. Este important sa nu piarda locul la liceu niciun elev din Romania care a raspuns propozitie predicativa in loc de subiectiva„, a declarat Liviu Pop.

El a precizat ca la repartizarea computerizata vor fi punctati si elevii care au raspuns „propozitie predicativa” la acel subiect la limba romana.

La evaluarea nationala din acest an, controversat a fost punctul 3 de la subiectul II, in care candidatii au avut de identificat propozitia subordonata. Candidatilor li s-a cerut sa noteze „litera corespunzatoare raspunsului corect: Propozitia subordonata din fraza ‘Ceea ce ma jeneaza este dificultatea rasfoirii’ este: atributiva, predicativa, subiectiva”.

Subiectul pe care absolventii claselor a VIII-a l-au avut de rezolvat la Evaluarea Nationala 2012:

„3. Noteaza litera corespunzatoare raspunsului corect:     6 puncte
Propozitia subordonata din fraza Ceea ce ma jeneaza este dificultatea rasfoirii este:
a. atributiva;
b. predicativa;
c. subiectiva.”

Baremul de corectare prevede urmatoarele:

„3. notarea raspunsului corect: c     6 puncte”

Ministrul interimar al Educatiei, Liviu Pop, declara marti ca la examenul de Limba romana se va face pe baza baremului existent. „In momentul de fata va spun ca nu cred ca exista o posibilitate de revizuire a baremului in conditiile in care 90% dintre experti ne spun clar ca este o ambiguitate, 100% recunosc ca aceasta este aceasta propozitie subiectiva”, a declarat ministrul.

Adauga un comentariu