Secretele istoriei

Evdochia Olelkovici, prima sotie a voievodului Stefan cel Mare

Publicat: 23 ian. 2015
3

Evdochia din Kiev (n. prima parte a sec. XV – d. 25 noiembrie 1467, Suceava) a fost prima sotie a voievodului Stefan cel Mare, sora cneazului Simion Olelkovici si fiica principelui Olelko.

Casatoria a avut loc la data de 5 iulie 1463 si a luat sfarsit prin moartea Evdochiei.

Vezi si Margareta de Austria, sotia regelui Spaniei si Portugaliei, Filip al III-lea

Spre deosebire de celelalte sotii ale lui Stefan cel Mare care au fost inmormantate in gropnita bisericii manastirii Putna, Doamna Evdokia de Kiev isi are mormantul in incinta Bisericii Manastirii Probota din judetul Suceava. Initial, se pare ca mormantul acesteia a fost la Biserica Mirauti din municipiul Suceava, aici gasindu-se, cu ocazia lucrarilor de restaurare a bisericii (1996-1997), fragmente din piatra de mormant a Doamnei.

Vezi si Maria Amalia de Saxonia, sotia regelui Carol al III-lea al Spaniei

Mormantul a fost stramutat in incinta bisericii manastirii Probota de catre voievodul Petru Rares, insa nu se stie exact daca aceasta stramutare a fost efectuata direct de la Biserica Mirauti sau din vechea biserica Probota, aceasta din urma varianta fiind mai plauzibila deoarece Stefan cel Mare a construit la Probota o biserica de piatra – anterioara ctitoriei lui Petru Rares – unde s-a calugarit mama sa, doamna Maria Oltea, si unde a fost apoi inmormantata.

Adauga un comentariu