Eveniment-Social

Eveniment aniversar la Nationalul iesean. Sunt invitati toti iesenii

Publicat: 24 ian. 2016
1

@ Anul 2016 este unul aniversar pentru Teatrul National (TNI) Vasile Alecsandri Iasi @ Cu acest prilej, in foaierul institutiei a fost lansata o expozitie intitulata „Teatrul nostru” @ Aceasta va fi deschisa de-a lungul intregului an

Teatrul National sarbatoreste în acest an evenimente majore, cu o rezonanta profunda pentru cultura si spiritualitatea româneasca: 200 de ani de la prima reprezentatie, la Iasi, a unei piese de teatru in Limba româna, 175 de stagiuni, 140 de ani de la înfiintarea primului teatru evreiesc din lume si 120 de ani de la inaugurarea cladirii.

Citeste si: Trupa Nationalului iesean, invitata special la Reuniunea Teatrelor de la Chisinau

„Este un an generos în evenimente culturale, menite sa sustina anvergura acestui proiect, prin originalitatea, frecventa si diversitate lor, un an aniversar deschis, nu întâmplator cu expozitia «Teatrul nostru». O istorie vizuala, organizata de Teatrul National iesean cu sprijinul pretios al Muzeului National al Literaturii Române Iasi si Muzeului Unirii din cadrul Complexului Muzeal Moldova”, au reliefat oficialii TNI. Astfel, expozitia deschisa în foaierul Teatrului National ofera publicului marturii emotionante ale unei istorii a scenei teatrale iesene care a fermecat generatii: costume, corespondenta, fotografii, afise de spectacol, caiete de sala, obiecte rare, recuperate în urma incendiului de la Teatru cel Mare de la Copou, planurile cladirii Teatrului National Iasi, realizate ce arhitectii vienezi Fellner si Helmer, alaturi de multe alte exponate pe care iubitorul de teatru le poate descoperi cu aceasta ocazie. Ca istoric, in 1816, Gheorghe Asachi juca in capitala Moldovei cea dintâi piesa în Limba româna, „Mirtil si Hloe”, pastorala într-un act, prelucrata dupa Gessner si Florian. In 1840 se înfiinteaza Institutia Teatrului National la Iasi, sub directiunea triumviratului alcatuit din Costache Negruzzi, Vasile Alecsandri si Mihail  Kogalniceanu. Mai departe, in 1876, la Iasi, Avram Goldfaden înfiinteaza primul teatru profesionist evreiesc din lume. De asemenea, cladirea Teatrului National din Iasi, care in 1956 primeste numele poetului si omului de teatru Vasile Alecsandri, este inaugurata în 1896.

Adauga un comentariu