News Flash:

Eveniment comun al Bisericii Ortodoxe si al Bisericii Romano - Catolice

18 Ianuarie 2004
1267 Vizualizari | 0 Comentarii
•Saptamana de rugaciune pentru unitatea crestinilor

In Iasi, Saptamana de rugaciune pentru unitatea crestinilor(18- 25 ianuarie) va incepe anul acesta, duminica, 18 ianuarie, in capela Institutului Teologic Romano-Catolic. Inchiderea va avea loc in catedrala Mitropolitana ortodoxa veche "Sf. Gheorghe", duminica, 25 ianuarie. Anul trecut aceasta perioada de rugaciune a inceput intr-o biserica ortodoxa. Potrivit traditiei alternantei, anul acesta va incepe intr-o biserica romano-catolica si se va incheia intr-o biserica ortodoxa. La unele dintre momentele de rugaciune ecumenica vor participa ierarhii celor doua Biserici (sambata si duminica, 24 si 25 ianuarie).
Momentele de rugaciune comuna vor fi un bun prilej in care va spori si se va intari dragostea frateasca. In aceasta saptamana in toate bisericile se vor face rugaciuni speciale pentru unitatea crestinilor.
In unele parti ale Romaniei "Rugaciunea pentru unitatea crestinilor" este observata de mult timp: prima celebrare dateaza din 1964 si de atunci a este reluata in fiecare an. Timp de mai multi ani, crestinii au avut obiceiul de a se intalni si unii responsabili ai Bisericii se intalnesc de atunci in fiecare an cu ocazia rugaciunilor pentru unitate.
In centrul celebrarii ecumenice propuse pentru Saptamana de rugaciune pentru unitatea crestinilor 2004 se afla tema aleasa pentru acest an; "Pacea mea o dau voua"- In 14, 27.
Intalniri ecumenice vor fi si la Bacau, Onesti, Husi, precum si in alte localitati. Joi, 22 ianuarie, la Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Romania va avea loc deschiderea solemna a Centrului de Cercetare Ecumenica si Dialog Interreligios "Pax et Unitas". In program sunt prevazute conferinte, dezbateri, celebrari liturgice si rugaciuni, precum si lansarea revistei "Pax et unitas".
Proiectul initial al textului "Rugaciune pentru unitatea crestinilor 2004" a fost elaborat in Siria, de comunitatea fratilor din Alep. Grupul pregatitor international, numit de catre Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unitatii Crestinilor (Biserica Catolica) si Comisia "Credinta si Constitutie" (Consiliul Ecumenic al Bisericilor), a dat textelor propuse forma lor definitiva cu ocazia reuniunii anuale. Aceasta s-a tinut la Secretariatul Pastoral al Sediului Conferintei Episcopale din Sicilia.
Cautarea pacii in Orientul Mijlociu, care este telul a numeroase alte popoare din diferite parti ale lumii, este fundalul celebrarii si meditatiilor din Saptamana de rugaciune pentru unitatea crestinilor in anul 2004. Dat fiind ca pacea in lume este un bine care noua ne scapa si care intalneste constant obstacole, cautarea pacii si imensa speranta de care este legata constituie o parte importanta a rugaciunii care izvoraste azi din sufletele noastre si se inalta spre inima milostiva a lui Dumnezeu.
Pasajul ales din Evanghelie pentru celebrare este In 14, 23- 31, care face parte din discursul de ramas bun al lui Cristos adresat ucenicilor sai inainte de moarte. In acest context pascal, el ii asigura ca, daca vor asculta cuvantul sau, el si Tatal vor ramane cu ei. El le ofera darul si promisiunea pacii: "Pace va las voua, pacea mea o dau voua".
Pacea nu exista decat acolo unde exista dreptatea. Invers, pacatul este la originea neintelegerilor. El disperseaza, dreptatea uneste. Actiunile noastre zilnice, precum si alegerile noastre au repercusiuni asupra vietii noastre, caci ne punem in situatia de a opta pentru bine sau pentru rau. Inevitabil, ele ne indeparteaza sau ne apropie de Dumnezeu si de aproapele nostru. Noi gasim pacea si o raspandim, sau o alungam si o distrugem.

Iasi, 16. 01. 2004
Pr. Cornel Cadar

•Program

Saptamana de Rugaciune pentru Unitatea Crestinilor
18- 25 ianuarie
Duminica, 18 ianuarie
Ora 17.00 Deschiderea Octavei de rugaciune, Capela
Institutului Teologic Romano Catolic Iasi
Omilie: pr. prof. Gheorghe Popa, decanul Facultatii de Teologie "Dumitru Staniloae", Iasi
Luni, 19 ianuarie
ora 17.00 Capela Facultatii de Teologie Ortodoxa "Dumitru Staniloae " Iasi
Omilie: pr. prof. dr. Wilhelm Danca, rectorul Institutului Teologic Romano-Catolic Iasi
Marti, 20 ianuarie
Ora 17.00: Biserica Romano-Catolica "Sf. Tereza" Iasi
Omilie: P. Cuv. Arhim. Varlaam Merticariu, vicar administrativ
Miercuri, 21 ianuarie
Ora 17.00 Biserica Sf. Nicolae Socola (pr. Grigore Timoftescu
Omilie: Mons. dr. Alois Pechet, vicar episcopal
Joi, 22 ianuarie
Ora 17.00 Biserica Romano-Catolica "Sf. Anton", Iasi
Omilie: pr. Vasile Nechita, inspector pe probleme de educatie religioasa
Vineri 23 ianuarie
Ora 17.00 Biserica "Sf. Apostoli Petru si Pavel" - Barboi, (protoiereu Constantin Andrei)
Omilie: pr. Cornel Cadar, consilier cultural al Episcopiei Romano-Catolice, Iasi
Sambata, 24 ianuarie
Ora 17.00 Catedrala Catolica "Adormirea Maicii Domnului", Iasi
Omilie : Inalt Prea Sfintia Sa Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei
Duminica, 25 ianuarie
Ora 17.00 Incheierea Saptamanii de Rugaciune pentru unitatea crestinilor, Catedrala Mitropolitana veche "Sf. Gheorghe" Iasi
Omilie: Prea Sfintitul Petru Gherghel, episcop romano-catolic de Iasi
Coordonatori din partea Bisericii Catolice:
Mons. dr. Alois Fechet, vicar episcopal - 211663
Pr. prof. dr. Wilhelm Danca, rector la Institutul Teologic Romano-Catolic - 225228
Pr. Cornel Cadar, consilier cultural - 211527
Coordonatori din partea Biserici Ortodoxe
Pr. lect. arhim. Varlaam Merticariu - vicar administrativ - 215300
Pr. lect. Dan Sandu - Institutul Ecumenic - 296077
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1468 (s) | 22 queries | Mysql time :0.030827 (s)